Sun Challenge Văcărești 2019: 286 de participanți, 8,400 de euro donați pentru protejarea țestoaselor

286 de persoane au participat la cea de-a doua ediție Sun Challenge Văcărești, singura cursă de alergare prin Parcul Natural Văcărești. Participanții au contribuit la strângerea a 6,300 de euro, la care Sun Plaza adaugă 2.100 de euro. Donația va fi folosită de Asociația Parcului Natural Văcărești în programele de protejare ale țestoasei de apă (Emis orbicularis) din parc, singura specie de țestoasă semiacvatică nativă din fauna României.

La cea de-a doua ediție Sun Challenge Văcărești, desfășurată pe 28 septembrie, au fost trei distanțe de concurs: 5 km, 10 km și 21 de km, parcurse de către concurenți atât prin interiorul Parcului Natural Văcărești, pe poteci de trail, cât si pe digul parcului.

Au fost premiate locurile 1, 2 și 3 de la fiecare categorie de vârstă, precum și locurile 1, 2, 3, 4, 5 General Open, masculin și feminin. Valoarea totală a premiilor acordate în cadrul competiției s-a ridicat la peste 60.000 de RON.

„E despre alergare, e despre o faptă bună, susținerea unei specii care e protejată și atunci ar trebui să fiu și eu pe listă. Eu fac destul de mult sport și anul acesta am alergat două semimaratoane de munte, mi-au mers destul de bine și ritmul meu de antrenament e relativ constant. Suprafața de alergare din parcul Văcărești e faină, adică nici asfalt, nici munte să zici că e un efort deosebit în urcare”, a spus Mircea Vintilă, realizator radio și activist pentru mediu.

„Mă bucur că am făcut acest lucru pentru o cauză și anume pentru țestoasele din parcul Văcărești. Am avut tendința să renunț, m-am și oprit o dată tocmai ca să nu mă accidentez pentru că terenul nu e tocmai plat, dar am continuat pentru că mi-am propus să alerg 5 km și iată că am terminat cursa de 5 km. În momentul în care pornești la o cursă, oricât de greu ți-ar fi, chiar dacă ritmul este mai mic pe parcurs, important este să reziști până la final”, a povestit și Camelia Potec, campioană olimpică la natație, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, pentru Asociația Club Sportiv Adrenallina Media.

La nivelul României, țestoasa de apă este clasificată ca o specie vulnerabilă, afectată de degradarea, distrugerea și fragmentarea habitatelor. Populațiile sunt amenințate de poluare, desecări, colectarea în scopul comercializării și uciderea deliberată sau accidentală de către pescari sau conducători auto.

Pentru a proteja cele aproximativ 50 de țestoase care viețuiesc în Parcul Natural Văcărești, taxele de înscriere la prima ediție Sun Challenge Văcărești (din 2018) au fost donate pentru a le proteja căminul și a le ajuta să își păstreze habitatul. Au fost amplasate insule de sorire și s-au demarat lucrările pentru amenajarea a 1.000 de metri de plajă dedicată depunerii ouălor țestoaselor.

Fondurile de la a doua ediție vor asigura supraviețuirea populației pe termen lung prin creșterea numărului de țestoase din parc și crearea condițiilor necesare pentru dezvoltarea puilor.

Astfel, taxele participanților din această ediție vor fi utilizate pentru crearea unor “grădinițe pentru țestoase”, microhabitate necesare juvenililor. Puii de țestoase nu sunt buni înotători și au neapărată nevoie de zone amenajate special (cu apă puțin adâncă, capabilă să se încălzească rapid, lipsite de stuf și bogate în surse de hrană).

Parcul Natural Văcărești este prima arie protejată urbană a țării, cel mai mare spațiu verde al capitalei. Aici au fost identificate deja peste 150 de specii de păsări, multe dintre ele fiind specii protejate.

spot_img

Ultimele știri