Bedzed, cartierul locuintelor verzi

Cu 9 ani inainte de termenul la care fiecare locuinta din Marea Britanie trebuie sa atinga punctul 0 in ce priveste emisiile de dioxid de carbon, doar cateva proiecte care deschid calea se apropie de acest obiectiv.

Locuintele britanice sunt responsabile pentru un sfert din emisiile de dioxid de carbon ale tarii. Un raport din 2006 al Comisiei pentru Dezvoltare Durabila avertiza ca obiectivele ecologice nu pot fi atinse daca locuintele nu-si reduce consumul de energie considerabil.

In acelasi an, guvernul a anuntat planuri care dadeau asigurari ca pana in 2016 toate noile case din Marea Britanie vor fi „verzi”. Cu toate acestea, doar cateva dintre companiile care contruiesc in fiecare an 150.000 de noi case folosesc tehnologii carbon-zero.

Casele ecologice sunt un obiectiv greu de atins, dar exista si initiative in acest sens. Consultantul independent in sustenabilitate BioRegional Development isi propune sa faca din constructiile verzi o optiune usoara si viabila pentru viitorii cumparatori.

BioRegional impreuna cu trustul Peabody si firma de arhitectura ecologica Bill Dunster Architects (cunoscuta si ca Zedfactory) au initiat cel mai mare cartier ecologic din Marea Britanie in 2002. Beddington Zero Energy Development sau Bedzed cuprinde 82 de proprietati rezidentiale si 100 de spatii de munca si facilitati. Toate intentioneaza sa devina neutre.

Casele din Bedzed au nivele inalte de izolare, sisteme passive de incalzire si sisteme de ventilatie, panouri fotovoltaice (care genereaza electricitate de la soare) si cat mai multa lumina naturala. Casele isi asigura energia termica si electrica de la o centrala mizta care foloseste deseuri de lemn. Totodata, casele din Bedzed sunt conectate la reteaua nationala pentru a preveni fluctuatiile de energie.

Constructia unei case ecologice, precum cele din Bedzed, costa cu 2% mai mult decat proprietatile obisnuite, sustine BioRegional, dar cumparatorii nu sunt descurajati de preturi intrucat ei vor economisi datorita locuintei lor ecologice 500 de dolari annual pe factura de combustibili.

Bedzed nu este, insa, lipsit de probleme. Centrala mixta nu mai functioneaza de un an, astfel ca locuintele nu mai sunt neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. BioRegional sustine, insa, ca si fara centrala, casele emit cu 57% mai putine emisii decat locuintele obisnuite.

De asemenea, a folosi surse de energie locale are dezavantajele sale: nu poti construe cladiri inalte, iar rezervele de energie regenerabila locale nu sunt accesibile din toate partile zonei. Compania sustine ca folosind energie din afara zonei, resursele ar fi mai accesibile si, deci, mai eficiente.

Daca Marea Britanie va reusi sa reduca substantial emisiile de dioxid de carbon din domeniul constructiilor in urmatoarele decenii, urmatorul obiectiv va fi ecologizarea caselor existente prin o mai buna izolare si prin implementare surselor de energie regenerabila.

Foto: jurnalul.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri