Becurile LED pot reduce cu 2,3% emisiile de carbon

Dacă orașele ar folosi doar becuri LED, și-ar înjumătăți consumul de energie și evita eliminarea a 735 de milioane de tone de emisii, conform unui raport realizat de organizația The Climate Group și Philips. Specialiștii avertizează că adoptarea tehnologiei LED va fi  necesară în lupta împotriva schimbărilor climatice, din moment ce 75% din populație va locui în orașe până în 2050, iar numărul de becuri folosite pentru iluminatul stradal va ajunge la 350 de milioane în 2025. led_street_lights_lead

The Climate Group și Philips au încercat să evalueze impactul introducerii tehnologiei LED în sistemul de iluminatul public. Au înlocuit o parte din becurile de pe străzile a 12 orașe mari din întreaga lume cu becuri LED și au descoperit că această tehnologie scade consumul cu între 50 și 70%. În plus, au estimat că, dacă orașele ar folosi și tehnologii inteligente de control, și-ar putea reduce consumul cu 80%.

În condițiile în care 20% din energia consumată la nivel global e folosită pentru iluminare, această economie ar avea un impact și asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Dacă toate orașele ar folosi becuri LED pentru iluminatul stradal, s-ar evita emiterea a 735 de milioane de tone de dioxid de carbon în fiecare an (echivalentul a 2,6% din totalul emisiilor anuale la nivel global).

Mark Kenber, CEO The Climate Group, a explicat necesitatea adoptării acestei măsuri:

Testele noastre la nivel mondial și consultările cu stakeholderii arată că, atunci când vine vorba de schimbări climatice, tehnologia LED este printre cele mai eficiente și ușor de implementat. E testată din punct de vedere tehnic, a viabilă comercial și a adus deja beneficii economice multor orașe. Numărul de becuri stradale va ajunge cel mai probabil la 350 de milioane în 2025. În aceste condiții, administrațiile locale, furnizorii de energie și instituțiile financiare trebuie să colaboreze pentru a face tranziția spre LED sau spre un echivalent la fel de eficient energetic până în 2025.

Ce economii au făcut orașele cu iluminat stradal LED

Printre orașele care au testat la scară mică tehnologia LED se numără New York și Los Angeles.

Administrația din New York planifică să înlocuiască toate cele 250.000 de becuri din oraș cu becuri LED până în 2017. Preconizează că va economisi astfel 14 milioane de dolari, din scăderea consumului de electricitate și a costurilor de mentenanță. Dacă această măsură ar fi implementată pe întreg teritoriul Statelor Unite, s-ar economisi 6 miliarde de dolari și s-ar reduce emisiile cu echivalentul a cât poluează 8,5 milioane de mașini.

În 2013, Los Angeles a început instalarea a 140.000 de becuri LED pe străzi. Şi-a scăzut deja consumul cu 63% și a economisit 8,3 milioane de dolari în 2014. Acum, încearcă instalarea unui sistem care folosește telefonia mobilă și cea cloud, pentru a obține o eficientizare energetică de până la 80%.

Specialiștii The Climate Group atrag atenția asupra faptului că iluminatul LED nu are beneficii doar în ceea ce privește consumul energetic și emisiile. Ei menționează de asemenea îmbunătățirea calității iluminatului, care sporește vizibilitatea și reduce numărul de accidente rutiere, dar și oportunități de investiții date de creșterea calității infrastructurii.

În infograficul de mai jos sunt prezentate și alte beneficii ale iluminatului LED:09_28_led_info

 

Citește și:

Dezvoltarea durabilă în sectorul energetic, dezbătută la Forumul Român de Eficiență Energetică 2015

Soluțiile de eficiență energetică cresc valoarea de piață a clădirilor de birouri cu 11%

Cât de departe este Bucureștiul de a deveni un oraș inteligent și eficient

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri