VIDEO Pepiniera de grădinari: Baza Ulmu, centrul din vârf de munte unde înveți permacultură și arhitectură ecologică

O vizită de câteva ore la Baza Ulmu nu te ajută să înțelegi. Te face însă curios. Băieții de acolo vorbesc despre permacultură și policultură, despre Superadobe, Swale, Hugelkultur, acumulatori dinamici, sobe rachetă, toalete uscate, grădini fără sapă, acoperișuri verzi sau acoperișuri din stuf, sisteme de captare a apei, iazuri în vârf de munte și sustenabilitate. Dai politicos din cap ca și cum ai înțelege măcar parțial și cauți conceptele pe internet. Surpriză! Deși ești la doar 19 kilometri de Baia Mare, nu ai semnal pe telefon.

Baza Ulmu este ceea ce inițiatorii numesc „o gospodărie didactică permaculturală”. Este un centru educațional pe care frații Lupșe au început să îl construiască acum 5 ani, în cartierul Ulmoasa din orașul Tăuții-Măgherăuș. „Cartier” și „oraș” sunt însă termeni prea pretențioși pentru ceea ce găsești acolo. Ulmoasa este încă un sat în toată regula, cu gospodării tradiționale de munte, fără prea multe căi de acces sau infrastructură.

Dacă pe alții aceste aspecte i-ar descuraja, pe Andrei și pe Lucian Lupșe tocmai asta i-a atras. Visau deja de ceva timp să se retragă din „lumea civilizată”, iar casa și terenul bunicilor păreau locul perfect. Așa că au început să construiască două case și să amenajeze mai multe grădini, cărând materiale și unelte cu roaba. Ce-i drept, i-au ajutat și voluntarii – până acum, peste 50.

De meserie, Lucian a fost hairstylist. S-a „molipsit” însă de pasiunea fratelui său pentru ecologie aplicată și permacultură. Andrei a studiat arhitectură, design industrial și design de produs, la liceul de arte la care a învățat. A refuzat să intre în sistemul convențional de producție în momentul în care a aflat despre tehnicile de manipulare folosite în marketing și despre „uzura planificată” (proiectarea intenționată a produselor astfel încât acestea să se strice rapid).

Ceva nu e în regulă, mi-am zis. Și m-am reprofiat pe ecologie și pe chestii care să țână.

piatraonline.ro

Încă din adolescență, frații Lupșe visau să evadeze din sistem și să se mute pe o insulă pustie. Au conștientizat însă mai târziu că izolarea nu este cea mai bună o soluție și că pot avea un impact mai mare dacă rămân în țară și arată și altora cum se poate trăi în armonie cu natura.

Este motivul pentru care Andrei și Lucian organizează periodic cursuri de permacultură și construcții ecologice la Baza Ulmu. Până acum, au participat voluntari din peste 20 de țări. Anul trecut, au desfășurat și o campanie de crowdfunding, pentru a strânge banii necesari amenajării unei săli de cursuri. Au promis în schimb donatorilor două documentare: unul despre construcții ecologice, iar celălalt – despre permacultură.

Al doilea, intitulat Agroecology Systems, va fi proiectat joi, 12 octombrie 2017, la Elvira Popescu, în cadrul festivalului GreenTech Film Festival. Frații Lupșe vor fi și ei prezenți.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri