Numărul proceselor intentate împotriva Monsanto pe teritoriul Statelor Unite ale Americii a ajuns la aproximativ 8.000, din cauza efectelor cancerigene ale ingredientului glifosat, substanța activă din cele mai populare erbicide ale companiei.
Gigantul german din industria agro-chimică Bayer a achiziționat în această vară Monsanto, stârnind criticile activiștilor care avertizează că tranzacția va crește controlul asupra fermierilor și va elimina competitorii, permițându-i să ajungă un „Facebook al agriculturii”. Preluarea a creat cel mai mare furnizor mondial de seminte modificate genetic si erbicide.
„Numărul reclamanților în litigii statale și federale este de aproximativ 8.000 la sfârșitul lunii iulie. Aceste numere ar putea crește sau scădea în timp dar viziunea noastră este că numărul nu indică meritele cazurilor reclamanților.”, a declarat Wener Baumann, director executiv Bayer.
Acțiunile Bayer au scăzut cu mai mult de 10% de când Monsanto a pierdut primul proces din SUA legat de erbicidele pe bază de glifosat. Monsanto va plăti daune în valoare de 289 de milioane de dolari unui fost grădinar care susține că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza erbicidului Roundup, un produs popular al companiei care conține glifosat.
Reprezentanții Bayer au declarat că cererea pentru glifosat și semințe de culturi care tolerează erbicidul nu a fost afectată de verdict.
„Nu s-a schimbat absolut nimic în statutul legal al produsului. Există o cerere foarte mare pentru glifosat, care a existat pentru multe decenii. Este o unealtă de neprețuit pentru cultivatori.”, a declarat Liam Condon, director la divizia Crop Science în cadrul Bayer.
Bayer va adresa o petiție pentru a schimba verdictul stabilit pe 10 august.
Glifosatul este cel mai popular erbicid din lume, însă în ultimii ani mai multe studii au ridicat semne de întrebare asupra siguranței acestuia. În 2015, Agenția Internațională de Cercetare în Domeniul Cancerului, din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a clasificat glifosatul ca probabil cancerigen pentru oameni, însă Agenția de Protecție a Mediului din SUA continuă să susțină că glifosatul este sigur atunci când este folosit cu grijă.
Glifosatul a fost găsit în mai multe produse alimentare, inclusiv în miere și cereale pentru copii.