Baterii care functioneaza cu hartie si elimina doar apa, prezentate de Sony

Bateriile sunt pline de substante toxice, daunatoare omului si mediului in momentul in care sunt aruncate la gunoi. Este loc de mai bine, iar oamenii de stiinta llucreaza la asta.

Iar Sony a gasit o solutie interesanta in acest sens, prezentata la conferinta de produse eco de la Tokyo. Bateriile Sony functioneaza cu hartie folosita sau carton, iar singurul lucru emis de ele atunci cand sunt aruncate este apa. 

Descrierea simpla a ceea ce se intampla este ca bateria functioneaza printr-un mecanism asemanator cu modul in care termitele devoreaza lemnul. O solutie din apa si enzime dizolva hartia, descompunand celuloza si generand curent electric.

Enzimele descompun hartia si creeaza ioni de electroni si hidrogen, ionii de hidrogen se combina apoi cu oxigenul pentru a produce apa, in timp ce electronii genereaza curentul.

In demonstratia Sony, bateriile au fost folosite pentru a alimeta un mic ventilator.

Aceasta nu este prima baterie biologica, un alt model din trecut fiind folosit pentru a alimenta un pacemaker, iar Sony a creat si baterii alimentate prion zahar, in 2007.

Insa, mai important la aceste noi baterii este ca ele produc suficienta energie pentru a alimenta cele mai multe echipamente electronice, pentru perioada necesara in prezent unei persoane care foloseste un gadget. Sony sustine ca aceste baterii pot alimenta un player mp3, relateaza Smartplanet.com.

Un alt amanunt important al acestor baterii este reprezentat de faptul ca sunt suficient de mici pentru a incapea intr-un device portabil. Si, ce este de asemenea important, nu mai trebuie sa ne facem griji in privinta deseurilor toxice.

Foto: Smartplanet.com

 

Florin Tulbure

Citeste si:

Inovatie MIT: Celule fotovoltaice tiparite pe hartie, tesaturi si plastic (VIDEO)

Imprimantele inkjet revolutioneaza industria energiei solare

Zece gadget-uri eco prin care poti fi mai "verde" in 2011 (FOTO)

Masinile electrice – viitorul in materie de transport sau doar o noua sursa de poluare?

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri