Cercetătorii de la Universitatea din Maryland, SUA au inventat o nouă baterie cu zinc și apă care nu se uzează în timp și nu poate lua foc.
Împreună cu cercetători de la Army Research Laboratory SUA (ARL) și National Institute of Standards and Technology (NIST), oamenii de știință de la Universitatea din Maryland au combinat elemente din baterii mai vechi pe bază de zinc cu o nouă tehnologie de electroliți apoși, obținând astfel o baterie care nu poate exploda sau lua foc.
Bateriile litiu-ion folosesc electroliți organici, care sunt inflamabili. Cercetătorii au eliminat această problemă folosind electroliți apoși și au adăugat zinc metalic pentru a spori capacitatea bateriei.
Un alt avantaj al noii baterii este durata de viață îndelungată. Bateriile tradiționale pe bază de litiu și zinc trec prin reacții chimice ireversibile, care le uzează și le scad performanța în timp. Datorită unei tehnici care schimbă structura ionilor pozitivi de zinc, bateria nu se uzează în timp și ar putea fi folosită chiar și în condiții extreme, cum ar fi în adâncurile oceanelor sau în spațiul cosmic.
Cercetătorii au adăugat săruri de zinc în apă, rezolvând problema proceselor ireversibile și eliminând nevoia de a înlocui apa care se evaporă de obicei din baterii, o problemă majoră în cazul bateriilor tradiționale pe bază de zinc.
„Bateriile din zinc existente sunt sigure și costul de producție este relativ mic, dar nu sunt perfecte din cauza ciclului de viață scurt și a densității energetice scăzute. Depășim aceste provocări prin folosirea unui electrolit pe bază de apă cu săruri.”, a declarat Chunsheng Wang, co-autor al studiului.
Conform cercetătorilor, descoperirea făcută ar putea avea un impact pozitiv asupra altor tehnologii de baterii, cum ar fi cele pe bază de magneziu și aluminiu.
Noua baterie ar putea fi folosită pentru electronicele de consum, precum și în condiții extreme, pentru îmbunătățirea performanței unor dispozitive și vehicule din domeniul aeronautic, militar și pentru cercetări științifice.