Uniunea Europeana nu are voie – invocand actuala criza financiara – sa abandoneze obiectivele ambitioase de combatere a schimbarilor climatice pe care si le-a propus, a insistat presedintele Comisiei Europene, cu o zi inainte ca liderii europeni sa se intruneasca la Bruxelles in Consiliul European de toamna, informeaza Agerpres.
"Schimbarile climatice nu dispar datorita crizei financiare. Salvarea planetei nu este un digestiv servit dupa cina pe care poti sa il accepti sau nu. Combaterea schimbarilor climatice este esentiala pentru viitoarea prosperitate a Europei si pentru pastrarea calitatii vietii pe planeta noastra", a pledat Barroso intr-o conferinta de presa.
Pachetul schimbari climatice/ energie se afla si el pe agenda summitului de miercuri si joi de la Bruxelles, insa, pe fondul actualei crize economice, s-au inmultit vocile care sustin ca obiectivele propuse de Comisia Europeana (20 la suta reducere a emisiilor de CO2, 20 la suta eficienta energetica si folosirea in proportie de 20 la suta a energiilor regenerabile pana in anul 2020) ar pune o povara mult prea grea pe umerii industriei europene, periclitand, implicit, dezvoltarea economica a UE.
Seful executivului comunitar a respins categoric aceasta abordare, spunand ca Europa nu poate da acum inapoi in privinta angajamentului sau de combatere a schimbarilor climatice, deoarece aceasta ar afecta, pe de o parte, credibilitatea sa in plan international, iar, pe de alta parte, va determina alte state care si asa se lasa cu greu convinse sa se alature in aceasta lupta sa dea si ele inapoi. In plus, presedintele CE a dat asigurari ca nimeni nu doreste impovararea excesiva a industriei europene si ca aceasta nu va fi dezavantajata fata de competitorii internationali.
"Obiectivele 20/20/20 nu sunt negociabile. Insa putem da dovada de multa flexibilitate in ceea ce priveste modul de atingere a acestor tinte", a spus Barroso. De asemenea, nici securitatea energetica a Uniunii nu este un aspect mai putin important al pachetului legislativ propus in 2007 de Comisia Europeana si asupra caruia mai trebuie sa-si dea acordul plenul Parlamentului European si Consiliul European.