O barieră plutitoare va opri deșeurile aduse de râul Jiu

O barieră de 90 de metri a fost instalată pe râul Jiu și va rămâne acolo cel puțin un an, timp în care va ajuta la colectarea a aproximativ 20 de tone de deșeuri din plastic, care vor fi reciclate. Proiectul ar putea fi replicat pe alte râuri.

Bariera plutitoare este instalată pe lacul de acumulare al barajului Ișalnița, care se află la aproximativ 12 km de municipiul Craiova și care asigură alimentarea cu apă a orașului și a Termocentralei Ișalnița.

Aceasta a fost achiziționată de la un producător din Finlanda, are o lungime de 90 de metri și este formată din cilindri din poliuretan care îi asigură flotabilitatea. Bariera va rămâne pe Jiu cel puțin un an, timp în care se estimează că va opri 20 de tone de deșeuri de plastic, ce vor fi colectate și trimise la reciclat. În urma monitorizărilor și a analizării primelor rezultate, va fi luată în considerare mutarea sau replicarea pe alte râuri.

Inițiativa a fost realizată de Asociația MaiMultVerde, alături de partenerii din Craiova, Asociația Ape fără Plastic și Administrația Bazinală de Apă Jiu (ABAJ), cu sprijinul Lidl România.

Locuitorii orașelor din apropierea apelor sunt primii afectați de poluarea acestora cu plastic și, în același timp, sunt și cei ale căror inițiative pot avea un impact direct asupra ameliorării situației actuale. De aceea, pe lângă acțiuni concrete, misiunea noastră este să promovăm și un comportament responsabil față de colectarea deșeurilor și cunoașterea biodiversității din zonele afectate”, a transmis Doru Mitrana, Președinte al Asociației MaiMultVerde.

„În fiecare an, râurile și acumulările de apă dulce sunt invadate de cantități uriașe de plastic aduse pe de o parte de viituri, care spală gropile de gunoi neautorizate de pe maluri, și pe de altă parte, de obiceiul oamenilor de a lăsa deșeurile la voia întâmplării, fapt ce periclitează biodiversitatea acvatică, calitatea apelor și valoarea peisagistică a acestora. Pe lângă acțiunea de colectare a deșeurilor, montajul barierei plutitoare de pe râul Jiu are și obiectivul de a face o monitorizare clară privind cantitățile reale de deșeuri de plastic existente în râu – premisă obligatorie pentru realizarea obiectivului nostru ambițios, respectiv ca, într-un orizont de timp rezonabil, în Dunăre să nu mai ajungă niciun plastic din Jiu”, a adăugat și Dan Mirea, Președinte al Asociației Ape Fără Plastic.

„Datele arată că 4,2 tone de plastic sunt transportate în fiecare zi de Dunăre. Prezența plasticului în apele curgătoare poate fi redusă sau chiar eliminată prin aceste acțiuni de curățare și colectare, pentru că astfel reușim să prevenim ca mai apoi acesta să ajungă în Dunăre, de acolo în mare și mai apoi în oceane, iar cercul acesta este unul vicios pentru oameni și întreaga noastră planetă. Lacul lșalnița este una din sursele de apă ale orașului Craiova, iar cu cât apa este mai curată, cu atât tratarea ei va fi mai simplă și apa mai sănătoasă pentru populație”, a spus și Cosmin Călin, Director Administrația Bazinală de Apă Jiu.

Acțiunea face parte din programul „Cu Apele Curate”, inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane. După amenajări, activități și evenimente organizate pe malurile Dunării, proiectul se extinde și pe afluenți, cu scopul de a împiedica deversările de deșeuri în fluviu și ulterior în Marea Neagră.

„Cu Apele Curate” este un program susținut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri