Bankwatch România și Agent Green sesizează Comisia Europeană cu privire la eșecurile sistemului judiciar românesc în cazurile de mediu

Bankwatch România și Agent Green, două organizații non-profit de protecție a mediului, alături de persoane direct afectate de deciziile instanțelor românești și de abuzurile autorităților de reglementare în domeniul mediului, au trimis o scrisoare către Directoratele pentru Justiție și pentru Mediu din cadrul Comisiei Europene (DG JUST și DG ENVI), care vizează eșecurile sistemului judiciar. 

Scrisoarea semnalează o creștere îngrijorătoare a cazurilor de degradare a mediului și de încălcare a legilor de protecție a naturii în România și atrage atenția asupra eșecului sistemului judiciar românesc în abordarea acestor probleme.

Impact asupra Mediului și Statului de Drept

Această tendință alarmantă de încălcare a legilor de mediu are implicații semnificative nu doar pentru mediul natural al țării, ci și pentru statul de drept. Aceasta reprezintă, de asemenea, o provocare pentru organizațiile de mediu și cetățenii care se implică în conservarea naturii.

Solicitarea către Comisia Europeană

Având în vedere că Mecanismul de Cooperare și Verificare, principalul instrument de verificare a respectării statului de drept de către România, a fost ridicat, cele două organizații solicită Comisiei Europene să investigheze cazurile concrete semnalate. Aceste cazuri includ anularea sau neaplicarea hotărârilor judecătorești definitive și abuzurile autorităților de mediu.

Printre cazurile grave de încălcare a autorității de lucru judecat și abuz de putere se numără:

  1. Proiectul hidroenergetic de pe râul Taia: O hotărâre judecătorească definitivă din 2018, care anula decizia etapei de încadrare și autorizația de mediu pentru acest proiect construit într-o zonă naturală protejată, a fost ignorată de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara, care a emis în 2022 o nouă autorizație de mediu pentru același proiect.

2. Cazul Agricola Internațional Bacău – Abator: Autorizația de mediu pentru extinderea acestui proiect a fost anulată de Curtea de Apel Bacău în 2022, dar Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a inclus lucrările de extindere în actualizarea anuală a autorizației integrate de mediu la începutul anului 2023.

3. Proiectul hidroenergetic Bumbesti-Livezeni: Acest proiect a fost autorizat în 2003 fără o evaluare a impactului asupra mediului, iar lucrările de construcție au continuat chiar și după declararea Parcului Național Defileul Jiului în 2005. Cu toate acestea, autorizațiile au fost anulate de Curtea de Apel București în 2017, dar proiectul a fost inclus în Anexa Ordonanței de Urgență a Guvernului în 2022, derogându-se astfel de la obligația de a efectua o evaluare a impactului asupra mediului.

Presiuni asupra Activiștilor și Cetățenilor

Activiștii de mediu, cetățenii și experții care monitorizează și raportează aceste probleme se confruntă cu presiuni din partea autorităților române, intimidări în mass-media și sancțiuni financiare, ceea ce limitează accesul la justiție pentru aceștia.

Apel către Comisie

Organizațiile non-profit solicită Comisiei Europene să reflecteze asupra obligațiilor autorităților române și să acționeze în conformitate cu legile și deciziile justiției. Totodată, subliniază importanța protejării ecosistemelor fragile și a respectării legilor europene pentru protecția mediului în lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru conservarea naturii.

Citește și: Bankwatch critică extinderea unei cariere de lignit și distrugerea a 106 hectare de pădure

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri