Asociația Bankwatch România a obținut anularea în instanță a 27 de decizii de defrișare însumând 22 de hectare de pădure amplasate în județul Gorj. Toate cele 27 de decizii au fost emise în 2012 de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Râmnicu Vâlcea (ITRSV) în beneficiul SC Complexul Energetic Oltenia SA în vederea extinderii exploatărilor de lignit din Cariera Roșia (amplasată în apropiere de Rovinari). Aceasta decizie a instanței vine la șase luni după ce defrișarea altor 59 de hectare a fost oprită de Tribunalul București prin anularea avizului de mediu pentru defrișări în zona Carierei Tismana 1.
Codul Silvic stipulează că pentru defrișarea unei suprafețe mai mici de 1 hectar e suficient ca beneficiarul să obțină o decizie de la ITRSV de pe raza căruia se află pădurea, iar pentru suprafețe mai mari de 10 hectare este necesară emiterea unei Hotărâri de Guvern. Bankwatch susține că CE Oltenia ocolește legea și fragmentează suprafața totală pe care intenționează să o defrișeze în parcele de până la un hectar pentru a furniza lignit termocentralei Rovinari din cadrul complexului energetic. Astfel, este evitată derularea unei proceduri care să identifice impactul social și de mediu al extinderii carierelor și măsurile de reducere a acestuia.
Având la îndemână această portiță legislativă, Complexul Energetic Oltenia poate cere inspectoratului să emită decizii de defrișare pentru suprafețe minuscule comparativ cu anvergura lucrărilor pe care le face. Cele 22 de hectare ale căror defrișare a fost acum oprită reprezintă suprafața însumată a aproximativ 44 terenuri de fotbal. De asemenea, defrișarea a noi și noi perimetre de pădure se face în baza unei licențe de exploatare emise în regimul comunist și nu a fost actualizată conform legislației curente, mai arată Bankwatch.
Aceste procese au fost inițiate de Asociația Bankwatch România în februarie 2014. Pe rol mai există încă opt procese similare având ca obiect alte suprafețe de pădure din zona a nouă cariere de lignit. CE Oltenia a obținut decizii de defrișare pentru cel puțin 200 ha de pădure din apropierea carierei Roșia, în cel puțin 49 de decizii de defrișare, doar în 2014.
În ultimii 25 de ani, pe lângă păduri, extinderea carierelor de lignit a înghițit cel puțin trei sate aflate în perimetrul acestei licențe, iar multe altele suferă din cauza proximității carierelor.
Puteți citi și:
Infringement împotriva României pe carierele de lignit din Gorj
Filtre de apă pentru oamenii de la Turceni care trăiesc cu cenușa în curți și fântâni