Bani publici in buzunare verzi

E mai scump. Nu avem voie sa achizitionam produse ecologice din bani publici pentru ca sunt mai scumpe. Nu putem face caietele de sarcini pe criterii ecologice. Nu exista oferta in Romania. Pretextele invocate de institutiile publice dinRomania pentru a nu achizitiona produse ecologice pot continua probabil la nesfarsit. Cu toate acestea, din 2011 avem prevazute tinte obligatorii pentru achizitii publice verzi. Chiar daca se fac eforturi in directiile comunicarii, ale instruirii achizitorilor si legislatiei, nu prea exista interes. In prezent, achizitiile publice verzi sunt mai degraba o exceptie decat o regula, spun reprezentantii Ministerului Mediului.

Text de Oana Neneciu

Nu stim, nu putem, nu vrem

In 2008, la un chestionar redactat de „Green Report” despre consumul de hartie in institutiile publice, noua ministere si guvernul au raspuns ca nu consuma hartie reciclata. Multe au argumentat cu lipsa ofertei din partea agentilor economici, altele nici macar nu si-au pus vreodata problema, pe motiv ca hartia reciclata este mult mai scumpa decat cea noua. Acesta este doar un exemplu. Lucrurile nu s-au schimbat de atunci, dar au inceput sa se miste, ne asigura Anamaria Stroia, manager public la Unitatea de Politici Publice din cadrul Ministerului Mediului: „E o problema de mentalitate. Spun ca e mai scump sa achizitionezi produse ecologice, noi le explicam ca nu este neaparat mai scump, daca tinem cont de toata durata de viata a acestor produse”.

O alta prejudecata este ca in Romania nu exista piata de produse ecologice. Un studiu comandat de Ministerul Mediului arata contrariul, pe anumite segmente piata fiind mai mult decat pregatita. „In urma studiului pe care l-am comandat companiei AEA, care a analizat produsele ecologice din piata romaneasca, am sesizat ca piata este pregatita pentru anumite produse si mai putin pregatita pentru altele. De exemplu, stam bine la capitole ca lampi economice, computere si produse de curatenie si mai putin bine in domeniul constructiilor sau al mobilierului”, mai mentioneaza Stroia.

Tocmai ca urmare a acestor rezultate, ministerul pregateste o hotarare de guvern care sa prevada pentru anumite segmente tinte obligatorii care sa fie respectate inainte de tintele stabilite la nivel european, in 2011. „Din vara lui 2008 este gata, dar, ca sa fiu sincera, nu prea exista sustinere. De exemplu, am propus tinte obligatorii pentru lampi, pentru hartie, alimente si produse de curatenie. Acestea sunt produsele cel mai usor de cumparat, sunt mai ieftine si este un inceput bun”, crede Anamaria Stroia.

Si Sulfina Barbu, presedintele Comisiei de Administratie Publica din Camera Deputatilor, crede, la randu-i, ca problema este una de comoditate si mentalitate. „In acest moment analizam posibilitatea realizarii unei hotarari legislative cu juristii din Camera, iar in toamna planuim sa avansam in parlament un act normativ mult mai puternic decat o hotarare de guvern. Este cu siguranta o problema de mentalitate. Acum avem o oferta bogata si nu sunt diferente majore de pret, pentru ca trebuie sa ne gandim si la bugetul public. Important, cred eu, este sa avem vointa politica”, ne-a declarat Sulfina Barbu.

Scoala de achizitori eco

„Promovarea achizitiilor publice ecologice prin crearea unui cadru favorabil pentru instruirea achizitorilor publici”, program finantat de Comisia Europeana, si „Dezvoltarea pietelor ecologice emergente din Romania – Eco- Emerge”, proiect al Ministerului Mediului, in parteneriat cu Ministerul norvegian al Mediului, sunt cele doua programe de instruire a achizitorilor publici romani. Primul va instrui 40 de achizitori timp de 12 luni si are la baza conceptul de „formare de formatori”.

Cel de-al doilea program se va defasura in 2011, va instrui 400 de achizitori si peste 200 de producatori si distribuitori. Valoarea ambelor proiecte se ridica la peste doua milioane de euro. Acestia vor invata sa identifice produsele ecologice si sa realizeze caietele de sarcini si pe baza unor principii ecologice.

„Prin aceste doua programe de training pentru achizitori ne propunem sa formam o platforma de traineri de fapt. Unul dintre traininguri se va tine pentru achizitorii din aparatul central, si cel de-al doilea pentru achizitorii locali”, ne explica Anamaria Stroia.

Un alt instrument important este ghidul realizat de Comisia Europeana despre avantajele si modalitatile achizitionarii produselor verzi. Acesta subliniaza importanta lor atat pentru mediu, cat si dinpunct de vedere economic, tinand cont ca 16% din produsul intern brut al Uniunii Europene se duce pe achizitii publice.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri