Cheltuielile militare ale Chinei se situeaza la doar la o sesime din bugetul alocat de SUA pentru armata, insa banii alocati dezvoltarii tehnologiilor energetice curate sunt duble fata de ale americanilor, potrivit “The Guardian”.
In timp ce China si-a lansat deja o retea de trenuri de viteza care fac legatura intre marile orase, SUA inca nu s-au hotarat unde sa instaleze o singura linie rapida in cadrul unui proiect din California.
Iar acesta este doar un aspect la care SUA au ramas cu mult in urma Chinei la capitolul tehnologie curata, comenteaza ziarul britanic.
America ar putea ajunge din urma China numai daca ar redirectiona 100 de miliarde de dolari din bugetul anual al armatei catre tehnologia verde. Sansele pentru o asemenea initiativa sunt insa mici. Mai multi lideri republicani au declarat ca nu se va atinge nimeni de bugetul Departamentului de Aparare, desi pentru o redresare economica ar fi necesara reducerea cheltuielilor inutile.
Surse apropiate Departamentului Apararii au declarat presei, sub anonimat, ca membrii Congresului nu vor directiona prea curand sume importante dinspre bugetul armatei catre altceva. Si chiar daca ar face acest lucru, banii sigur nu s-ar duce catre acoperirea deficitului de tehnologie verde.
Insa Miriam Pemberton, cercetatoare in domeniul demilitarizarii la Institute of Policy Studies, a explicat ca membrii Congresului au trecut cu vederea o problema importanta. ”Daca efectele schimbarilor climatice vor fi intr-adevar atat de grave, de ce nu ar redistribui banii de la aparare catre Departamentul de Energie, Agentia de Protectie a Mediului (EPA), Departamentul Transporturilor sau alte institutii federale care joaca un rol important in evitarea acestor dezastre?”, se intreaba Pemberton.
Cresterea bugetului acestor agentii cu scopul de a reduce amprenta de carbon, a crea locuri de munca verzi si a progresa in domeniul tehnologiei curate ar putea reduce efectele inundatiilor severe, secetelor, valurilor de caldura sau cresterii nivelului apelor. Astfel, ar scuti armata de interventii in cazul dezastrelor produse de schimbarile climatice.
Calculele lui Pemberton, publicate intr-un raport intitulat „Securitate Militara versus Climatica: Bugetele comparate ale anului 2011”, arata ca bugetul SUA alocat combaterii schimbarilor climatice a crescut de peste doua ori din 2008, ajungand la 18 miliarde de dolari. In acelasi timp, cheltuielile militare au crescut de la 696 miliarde de dolari pana la 739 miliarde de dolari. Pentru fiecare dolar cheltuit pe bugetul climatic, SUA au cheltuit 94 de dolari pentru armata. Anul acesta, raportul va ajunge la 1 – 41.
„Evident, acesta este un progres. Insa nu este suficient pentru a ramane competitivi. Chinezii investesc a sasea parte din banii pe care ii investesc SUA in armata si dublu in tehnologie pentru energie regenerabila. Cheltuielile extraordinar de mari cu armata ne lasa in urma pe doua dintre pietele cu cea mai mare crestere in economia globala”, a declarat Pemberton, referindu-se la piata energiei solare si eoliene.