Oamenii de știință care studiază straturile subțiri de fosfor au descoperit proprietăți surprinzătoare ale acestuia care ar putea ajuta la realizarea de celule solare și LED-uri ultra-subțiri și ultra-ușoare, informează Phys.org.
Echipa a folosit bandă adezivă ca să creeze straturi de grosimea unui atom, denumite „phosphorene”, după aceeași modalitate în care a fost descoperit grafenul. Spre deosebire de grafen, phosphorene-ul este un semiconductor, la fel ca siliciul, care stă la baza tehnologiei electronice actuale. „Deoarece phosphorene-ul este atât de subțire și ușor, creează posibilități de realizare a multor tipuri de dispozitive interesante, cum ar fi LED-uri sau celule solare”, a spus cercetătorul principal, Dr. Yuerui (Larry) Lu, de la Universitatea Națională din Austria (ANU).
Echipa a creat noul material prin folosirea repetată a bandei adezive pentru a exfolia straturi tot mai subțiri de cristale din forma neagră, cristalină a fosforului.
Phosphorene-ul permite crearea de semiconductori mult mai subțiri și mai ușori decât siliciul, și, de asemenea, are proprietăți de emisie a luminii care variază în funcție de grosimea stratului, lucru care permite mult mai multă flexibilitate în fabricarea diverselor dispozitive.
„Această proprietate nu a mai fost raportată până acum în privința niciunui material”, a spus Dr. Lu, al cărui studiu a fost publicat în revista Nature Light: Science and Applications. „Prin schimbarea numărului de straturi, putem controla bine lungimea de undă, care determină proprietățile materialului, cum ar fi culoarea unui LED produs din phosphorene. La microscop se pot vedea destul de clar diferitele culori ale unei mostre, iar acestea indică numărul de straturi”, a adăugat acesta.
Mai citește și:
O nouă invenție redirecționează energia risipită a unui telefon mobil înapoi la baterie
Betonul bio care se auto-regenerează