Peste 70 de instituții financiare pledează pentru intensificarea investițiilor în proiecte de eficientizare energetică. Angajamentul de a finanța astfel de proiecte a fost făcut ieri, în cadrul unei reuniuni organizate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Inițiativa Financiară a Programului de Mediu din cadrul Organizației Națiunilor Unite (UNEP FI).
„Sectorul financiar dorește să finanțeze inițiative prin care se poate economisi energie și astfel să acopere deficitul actual de investiții. Totodată, vrem să ne asigurăm că întreaga comunitate financiară este pregătită să facă față acestor noi oportunități, punând la dispoziția celor interesați expertiza și tehnologia de care dispune.”, a precizat Josue Tanaka, responsabilul cu eficiența energetică și schimbările climatice în cadrul BERD.
În cadrul reuniunii, Eric Usher, Directorul UNEP FI, a identificat măsurile necesare pentru punerea în practică a angajamentului:
„Mobilizarea sectorului financiar privat pentru acoperirea deficitului de investiții presupune atât colaborarea cu instituțiile financiare pentru depășirea barierelor interne, cât și inițierea unui dialog deschis cu factorii de decizie politică pentru a identifica metode prin care se pot depăși barierele externe sistemului.”
Conform Agenției Internaționale pentru Energie, pentru a respecta ținta de încălzire globală de 2 grade Celsius, 40% din reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie să provină din proiecte de eficientizare energetică. Pentru aceasta, însă, e nevoie de mai multe investiții.
Băncile din România care au semnat angajamentul sunt: Banca Transilvania, BRD, CEC Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank și Unicredit.