Banca Mondială: Criza apei va afecta grav economiile

Până la jumătatea acestui secol, economiile lumii vor descrește în mod alarmant, din cauza lipsei de apă. Avertismentul a venit ieri din partea Băncii Mondiale.

criza apei banca mondiala

Potrivit estimărilor, cea mai afectată zonă va fi Orientul Mijlociu, unde se va înregistra o scădere de 14%. În Africa, produsul intern brut ar urma să scadă de asemenea, cu 11%. Nici Asia nu va scăpa. Însă, economiile din vestul Europei și din America de Nord nu vor fi afectate major. Lipsa apei dulci va avea un impact asupra unor activități economice diverse, de la agricultură până la producția de energie.

Scenariul poate fi schimbat dacă guvernele înțeleg că trebuie să investească în măsuri de relocare a apei. Printre acestea, se numără instalarea unor tehnologii de desalinizare, purificare și reciclare a apei. Finanțarea acestor măsuri ar putea genera în Asia creșteri economice chiar și de 11%, până în 2050.

Criza apei, potențată de schimbările climatice

Criza apei este amplificată de schimbările climatice. Acestea pot provoca fie inundații, fie secete. Din cauza temperaturilor crescute, zăpada se transformă în ploaie și se evaporă mai rapid. Fenomenul lasă fără apă comunitățile din jurul zonelor montane, care depind de acumulările de zăpadă, care, vara, alimentează bazinele de apă. În plus, creșterea nivelului mărilor și oceanelor poate duce și la contaminarea pânzei freatice cu apă sărată.

Banca Mondială recomandă taxarea consumului de apă în activitățile economice. Economistul Richard Damania prezintă motivul pentru care specialiștii fac această recomandare blamată de companii ca fiind injustă:

Dacă faci bani din apă, mai ales dacă folosești multă apă în calitate de consumator comercial, atunci e rezonabil să plătești cel puțin costurile de furnizare. Astfel, oamenii extrem de săraci ar putea avea acces gratuit la apă.

Un sfert din populația lumii (1.6 miliarde de oameni) locuiește în zone în care accesul la apă este o problemă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri