Banca Mondială va acorda țărilor sărace un ajutor de 29 de miliarde de dolari anual, pentru a lupta împotriva încălzirii globale. Până acum, în 2014, statele dezvoltate și mediul de afaceri au pus la dispoziția economiilor defavorizate 62 de miliarde de dolari, mai puțin de 2 treimi din cât s-au angajat să aloce în fiecare an, începând cu 2020.
Președintele Grupului Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a anunțat vineri că instituția pe care o conduce va crește ajutorul financiar destinat luptei împotriva schimbărilor climatice, de la 21% la 28% din fondurile proprii. Până în 2020, statele dezvoltate ar urma să contribuie din ce în ce mai mult la aceste fonduri, astfel încât sprijinul acordat de Banca Mondială economiilor sărace să crească de la 16 miliarde de dolari anual, cât se estimase inițial, la 29 de miliarde.
„Ne-am angajat să intensificăm sprijinul pe care îl acordăm țărilor în curs de dezvoltare în lupta împotriva schimbărilor climatice.”, a declarat Jim Yong Kim, în cadrul întâlnirii anuale a Băncii Mondiale, care a avut loc la Lima, Peru.
„Pe măsură ce ne apropiem de conferința de la Paris, țările identifică trilioane de dolari pentru soluționarea problemelor climatice. Prin sprijinul membrilor săi, Banca Mondială va răspunde acestei provocări majore, într-un mod ambițios”, a continuat președintele instituției internaționale.
Cum sunt folosite fondurile alocate de țările dezvoltate
Ţările dezvoltate și-au asumat în 2009 obiectivul de a mobiliza, până în 2020, în jur de 100 de miliarde de dolari anual, pentru ca țările aflate în curs de dezvoltare să poată combate efectele schimbărilor climatice. Anunțul recent al Băncii Mondiale face ca acest obiectiv asumat să fie mai aproape de a deveni realitate.
Conform OECD, în 2014, statele și mediul de afaceri au pus la dispoziția economiilor defavorizate doar 62 de miliarde de dolari, mai puțin de 2 treimi din suma pe care au promis că o vor aloca în 2020.
Oxfam a estimat însă că doar 2 miliarde din acest ajutor a ajuns într-adevăr la țările cele mai afectate de schimbările climatice, restul fiind investiți în producția de energii regenerabile, în dezvoltarea de soluții de transport mai sustenabile sau în asigurarea accesului populației la apă potabilă.
Joi, 20 dintre țările cele mai afectate de schimbările climatice au format coaliția V20, prin care vor încerca să limiteze impactul negativ al încălzirii globale asupra propriilor economii.
Citește și:
Ce țări sunt cele mai afectate de schimbările climatice și ce fac ele pentru a le combate
146 de țări au depus la ONU planuri de acțiune privind schimbările climatice
Frecvența ploilor torențiale a crescut cu 31% în Europa, din cauza încălzirii globale