Banca Mondiala, acuzata ca vrea sa controleze fondurile pentru combaterea schimbarilor climatice

Tarile in curs de dezvoltare si grupurile ecologiste au acuzat Banca Mondiala ca incearca sa detina controlul asupra ajutoarelor in valoare de miliarde de dolari folositi pentru combaterea schimbarilor climatice in urmatorii 40 de ani, informeaza Reuters.

„Incursiunea Bancii Mondiale in problema schimbarilor climatice s-a prabusit ca o minge de plumb”, a declarat Tom Picken, reprezentantul Friends of the Earth. „Multe tari si societatea civila si-au exprimat furia fata de incercarea Bancii Mondiale de a deturna eforturile adevarate de finantare a eforturile de combatere a schimbarilor climatice”, a adaugat acesta.

Inainte de a cadea de acord asupra unui acord de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, tarile sarace doresc angajamente ferme de miliarde de dolari din partea partenerilor lor bogati.

Banii vor fi folositi pentru masuri de la bariere impotriva cresterii nivelului apelor pana la statii energetice curate dar scumpe, un exemplu de transfer tehnologic de care tarile in curs de dezvoltare spun ca au nevoie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera precum dioxidul de carbon.

Tarile bogate si sarace se confrunta pe tema alegerii unui manager al banilor care trebuie investiti, suma fiind estimata la mii de miliarde de dolari pana in 2050.

In cadrul discutiilor de la Bangkok, unde s-a desfasurat conferinta pe teme climatice a ONU, Banca Mondiala a avansat o propunere de 5-10 miliarde de dolari pentru Fondul pentru Tehnologie Curata, 500 de milioane de dolari pentru fondul de adaptare si un posibil al treilea fond destinat sectorului forestier.

Cu toate acestea, tarile in curs de dezvoltare vor ca banii pentru combaterea schimbarilor climatice sa fie administrate prin intermediul Conventiei pentru Schimbari Climatice a Natiunilor Unite (UNFCC), despre care se considera ca este mai putin sub controlul tarilor bogate din G8.

„In general, am fost suprinsi neplacut de catre fonduri”, a declarat Ana Maria Kleymeyer, negociatorul sef al Argentinei in cadrul intalnirii de la Bangkok. „Aceasta este o modalitate pentru Banca Mondiala si membrii sai donatori sa castige incredere la ei acasa pentru donatiile care nu se fac intr-un mod transparent, intr-un mod care sa implice tarile in curs de dezvoltare si care ignora procesul UNFCC”, a adaugat aceasta.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri