Bananele din Africa vor fi OMG-uri

Bananele din Kenya sunt cultivate in vitro pentru a le proteja de paraziti si de boli frecvente, iar cercetarile sunt in toi pentru a obtine noi specii modificate genetic, informeaza Inter Press Service.

Fermierii din Kenya folosesc din ce in ce mai des plante cultivate in vitro, rezistente la paraziti si boli, a declarat William Mwinga, din cadrul Institutului de Cercetare pe Agricultura din Kenya (KARI). Potrivit expertului, bananierii sunt plante pretentioase care necesita multa apa si multi nutrienti pentru a da fructe de calitate, fiind prea costisitoare pentru cei mai multi dintre fermieri. In schimb, plantele care provin din culturi in vitro dau o recolta mai buna si fructe de calitate, a mai adaugat acesta.

In ciuda controverselor internationale privind alimentele care provin din OMG-uri, cercetatorii de la Institutul International de Agricultura Tropicala (IITA) lucreaza din 2001 pe un proiect de modificare genetica a bananelor, pentru a obtine plante rezistente la bolile care le afecteaza de obicei pe cele naturale.

Un proiect similar de cercetare se desfasoara si in cadrul Organizatiei Nationale de Cercetare in Agricultura (NARO) din Uganda.

Potrivit IITA, fermierii pierd anual mai mult de 500 de milioane de dolari din cauza parazitilor si bolilor care afecteaza plantele.

In fiecare an, cercetatorii distribuie fermierilor mai mult de 6.000 de plantute, la pretul de numai un dolar bucata.

Printre adversarii cei mai periculosi ai bananei se numara nematodele, specie de viermi cilindrici care paraziteaza radacinile bananierilor. Singura solutie a localnicilor este sa taie si sa dea foc plantelor contaminate, ceea ce cauzeaza pierderi importante la nivelul productiei.

spot_img

Ultimele știri