Insula Bali din Indonezia a interzis plasticul de unică folosință

La sfârșitul lunii decembrie, autoritățile din Bali au anunțat că au interzis produsele din plastic de unică folosință, cum ar fi pungile de cumpărături, polistirenul și paiele. Scopul e ca, în decursul anului 2019, plasticul care ajunge în mare să scadă cu 70%.

Insula Bali din Indonezia a interzis plasticul de unică folosință

Pe 21 decembrie 2018 a intrat în vigoare noua lege, care va avea o perioadă de grație de șase luni, pentru ca cei afectați să aibă timp să caute soluții.

„Această măsură se adresează producătorilor, distribuitorilor, furnizorilor și actorilor din business, dar și consumatorilor, pentru a elimina utilizarea produselor din plastic de unică folosință. Aceștia trebuie să înlocuiască plasticul cu alte materiale”, a declarat Wayan Koster, guvernatorului Bali.

După perioada de grație, acesta a anunțat că vor fi aplicate sancțiuni celor care nu se supun noii legi. Una dintre sancțiuni ar putea fi neprelungirea avizului de funcționare, în cazul business-urilor.

scauneonline.ro

Deși a fost dificil de urmărit traseul deșeurilor din apele din jurul Bali, experții estimează că 80% provin chiar de pe insulă. Colectorii informali care adună deșeurile de la hoteluri și din sate, ajung să arunce în râuri ceea ce nu este valoros pentru vânzare. De acolo, gunoaiele ajung în mare și înapoi pe plajele insulei, împinse de curenți.

Insula Bali din Indonezia a interzis plasticul de unică folosință

„Pentru mediu și pentru turiști este o veste bună că guvernatorul Bali a decis interzicerea produselor din plastic de unică folosință. Totuși, pentru producători, distribuitori, furnizori și actori din business, legea este o problemă pentru că aceștia trebuie să treacă la un alt timp de materiale pentru ambalat, care probabil vor fi mai scumpe. Astfel, prețurile de vânzare al produselor cu amănuntul vor fi majorate pentru a compensa costurile de ambalare, apoi populația va fi afectată negativ, pe măsură ce inflația va crește”, comentează jurnaliștii de la Indonesia Investments.

Capitala Indoneziei, Jakarta, ar putea să urmeze exemplul dat de Bali. Potrivit Agenției de Mediu din Jakarta, în fiecare zi, orașul produce 7.250 de tone de deșeuri. Un sondaj realizat de Indonesia Plastic Bags Diet Movement a arătat că 90% dintre locuitorii capitalei au fost de acord să reducă utilizarea produselor din plastic de unică folosință.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri