Studiu: jumătate din populațiile de balene ucigașe riscă să dispară din cauza poluării oceanelor

Cel puțin jumătate din populațiile de balene ucigașe ale lumii ar putea dispărea din cauza poluării oceanelor, conform unui nou studiu.

Substanțele chimice periculoase pentru balene, bifenili policlorurați (PCB), au fost interzise de câteva decenii, însă ajung în continuare în mări și urcă în lanțul alimentar. Astfel, balenele ucigașe, prădători de vârf, sunt cele mai contaminate animale de pe planetă. Un alt fapt îngrijorător este că puii de balenă ingerează doze mari de PCB prin laptele mamelor.

Concentrațiile de PCB descoperite în balenele ucigașe pot fi de 100 de ori mai mari decât nivelurile considerate sigure. Aceste chimicale pot afecta grav sistemul reproducător, sistemul imunitar și pot cauza cancer.

Conform noului studiu, populațiile de balene ucigașe care trăiesc în apropierea coastelor națiunilor industrializate ar putea dispărea în următorii 30-50 de ani. Populațiile cele mai vulnerabile sunt cele de pe coasta Marii Britanii, din oceanele Gibraltarului, Japoniei și Braziliei și din nord-estul oceanului Pacific.

Cercetătorii au evaluat contaminarea cu PCB a 351 de balene ucigașe, cea mai mare analiză realizată până acum.

Balenele ucigașe, sau orcile sunt cei mai mari mebri ai familiei delfinilor și unele dintre cele mai răspândite mamifere din lume, dar au dispărut deja din Marea Nordului, Spania și alte locuri.

Conform cercetătorilor, PCB este doar unul dintre poluanții descoperiți în organismele balenelor ucigașe, pe lângă „o listă lungă de contaminați cunoscuți dar încă nemăsurați”.

Balenele ucigașe sunt amenințate și de pierderea speciilor de pradă cum ar fi tonul din cauza pescuitului excesiv și a creșterii poluării fonice subacvatice.

PCB au fost folosite începând cu anii 1930 în componente electrice, plastice și vopsele și au fost interzise în anii ’70 și ’80. 80% din cele 1 milion de tone produse nu au fost încă distruse și ajung în continuare în mări din gropi de gunoi sau alte surse.

Conform studiului, populațiile de balene ucigașe din oceanele nordice sunt mult mai puțin contaminate, datorită distanței față de surse majore de PCB.

Green Report Shop Produse ECO

Paul Jepson, de la Societatea Zoologică din Londra, a declarat pentru The Guardian că dacă ar putea fi realizată eliminarea acestor substanțe în decursul a câteva decenii, populațiile din nordul lumii ar putea repopula alte zone unde balenele ucigașe vor dispărea.

„Singurul aspect care îmi dă speranță în legătură cu balenele ucigașe pe termen lung este că da, o să pierdem populațiile din preajma zonelor industrializate, dar există populații care se descurcă destul de bine în Arctica.”.

Jepson a subliniat că balenele ucigașe sunt foarte inteligente și adaptabile, fiind capabile să trăiască în numeroase locuri din jurul lumii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri