Baia Mare

Strategiile primarului baimarean reales i-au dat orasului o alura ecologica. Mai ramane de rezolvat problema deseurilor spitalicesti si, nu in ultimul rand, cea a vesnicei poluari industriale. Cristian Anghel raspunde intrebarilor Ecaterinei Procopov.

Green Report: Baia Mare este un oras cunoscut pentru noxele generate de zona sa industriala. Cum ati incercat sa reduceti impactul acestei poluari asupra mediului?

Cristian Anghel: In ceea ce priveste zona industriala, competent ele noastre sunt ceva mai mici din acest punct de vedere. Spre binele comunitatii insa, activitatea sectoarelor in principal poluante, mai ales cel minier si cel metalurgic, a fost in scadere, in sensul ca s-au inchis o serie de exploatari miniere, astfel incat aceste ape de mina care poluau mai ales apele curgatoare ar fi trebuit sa se opreasca, sa nu mai curga. Dar ne con fruntam cu o poluare remanenta. Este o chestiune de natura industriala care nu ne priveste pe noi neaparat si care vizeaza ecologizarea minelor dupa ce au fost inchise si probabil ca, in cadrul unui program european, lucrul acesta se va face.

Care sunt cei mai mari poluatori ai orasului?

In ceea ce priveste cele doua intreprinderi care erau relevante ca nivel de poluare (Cuprom si Romplumb), ele si-au redus din volumul de activitate si au executat si actiuni de retehnologi zare. In prezent, sunt mult mai rare depasirile de indicatori de poluare, fata de limita maxima admisa. Ne mai confruntam cu probleme legate de poluarea apei si a solului, poluare remanen ta ca urmare a celor 50 de ani de exploatare, la nivel minier, in Baia Mare.

Exista in oras o educatie de mediu in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor?

Exista in municipiu un sistem de colectare selectiva, noi am concesionat activitatea de salubrizare, asta inseamna colec tare, transport si depozitare de deseuri menajere. Am incercat si de mai demult, cu saci din plastic, de diferite culori, dar nu a dat rezultate pozitive. Dar acum avem pubele din plastic pe care
este identificat separat materialul care se colecteaza acolo si avem separat niste containere mari din plasa de sarma unde se colecteaza PET-uri, in anumite puncte din oras. Oamenii reactioneaza pozitiv, insa exista inca si multe persoane needucate, ca in orice alt oras din Romania.

Cum sta Baia-Mare la capitolul "spatii verzi"?

In ceea ce priveste zona verde, noi avem o strategie pe care am numit-o Baia Mare – Orasul Verde. Ca medie de zona verde pe cap de locuitor suntem la 15,75 metri patrati. Cred ca stam bine fata de alte orase din tara, dar nu suntem la nivel european. Noi speram sa ajunge la 20 m2 pana in 2010, asa cum prevede legislatia, pentru ca avem de unde. Avem o zona limitrofa foarte bogata si un peisaj deosebit. Chiar azi am semnat contracte de adjudecare a opt planuri de urbanism zonale care vizeaza mai ales regiuni limitrofe ale municipiului si unde vom extinde intravilanul cu paduri si zone verzi, in asa fel incat media pe cap de locuitor va creste.

O noutate pentru noi e faptul ca se vor face constructii mari, care vor contine betoane si sticla, dar ele se vor face pe situri industriale. Ecologizarea terenului a fost necesara doar pe o fosta halta de steril, undeva intr-o zona a orasului unde se va construi un centru comercial si chiar un cartier rezidential, terenul fiind bun pentru asa ceva pentru ca a fost ecologizat si exista avize in acest sens. Spuneam ca dezvoltarea aceasta macro, la nivel investitional, se face, din fericire, pe vechile situri industriale, iar acolo unde va fi dezvoltata
aceasta zona, se va construi si o importanta zona verde. Practic, asa va creste zona verde.

Au fost alocate fonduri pentru gestionarea deseurilor spitalicesti in Baia Mare. De ce n-a fost demarata inca investitia?

In ceea ce priveste problema deseurilor spitalicesti, am facut un parteneriat cu o fundatie din Belgia pentru un banalizator de deseuri spitalicesti, am accesat si resurse de la Fondul de Mediu in acest sens, dar din pacate reprezentantul belgian a decedat, cei din Romania au vrut sa se retraga, iar noi, ca sa nu pierdem oportunitatea respectiva, am inceput demersurile pentru ca toate actiunile sa fie preluate de primarie. Avem terenul in curtea Spitalului Judetean Baia Mare, avem parteneriat cu Consiliul Judetean, dar nu vom mai avea parteneri straini, o sa incercam sa ne descurcam singuri. Poate vom incerca sa apelam la fonduri structurale. Oricum, suntem in masura sa propunem Consiliului Local sa continuam acest proiect.

In ce masura veti eficientiza din punct de vedere energetic si economic sistemul public de iluminat al orasului?

Cu iluminatul public stam foarte bine in ceea ce priveste calitatea, suntem printre primele orase apreciate ca atare de catre cei care vin in vizita pe la noi. Solutiile implementate de noi sunt moderne, cu economizare de energie si cu aprindere in functie de luminozitate. Evident ca sunt si alte solutii care au aparut intre timp, mai ales in ultimul an, noi am inceput lucrarile de mo dernizare de acum trei ani, insa vom incerca sa ne punem la punct cu noutatile, care se schimba de la an la an, nu stam pe loc.

Ce alte strategii de eficientizare energetica mai exista in oras?

Baia Mare este primul oras din Romania care a descentralizat sistemul de alimentare cu energie termica. In Baia Mare nu exista centrala termica de cartier, cum este Grozavestiul, de exemplu, in Bucuresti. Toata lumea consuma cat ii permite punga. Totule este contorizat. Randamentele centralelor termice de cartier erau mult mai mic decat cel al unei centrale termice de apartament. A fost o solutie care a adus beneficii comunitatii pentru ca in Romania nici in prezent nu sunt re zolvate problemele de incalzire.

Ne gandim inclusiv la eficientizarea energetica a cladirilor. Deocamdata este un model de strategie, incercam sa lansam diverse provocari, organizam intalniri cu diversi agenti econo mici care se ocupa de fiecare domeniu, vedem care sunt masu rile ce trebuie luate si mergem mai departe.

Baia Mare nu are inca un depozit de deseuri ecologice. Cand aveti de gand sa faceti demersuri in acest sens?

Avem o groapa de gunoi mai veche, care are termen de viata pana in 2017, dar exista un proiect ISPA, finantat din fonduri de preaderare, in valoare de 30 milioane de euro, pentru tot judetul, cu doua depozite ecologice, unul in zona Baii Mari, gestionat de Consiliul Judetean. Noi suntem parteneri strategici. Din momentul in care se va termina cu consultanta si toata documentatia, proiectul sigur va primi finantarea si, in momentul in care se va deschide noul depozit de deseuri ecologic, se va inchide cel vechi.

In ce stadiu se afla statia de epurare a orasului?

Statia de epurare a orasului functioneaza de mult timp, acum avem un proiect ISPA pe alimentare de apa si canalizare. S-a facut licitatia pentru statia de epurare, s-au inceput lucrarile, iar in 2009 se vor finaliza. Retelele de apa si canalizare vor costa 14 milioane de euro, 12 milioane de euo statia de epurare si 9 milioane de euro statia de tratare.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri