Bacterii cu proprietăți depoluante, izolate de cercetători din Miercurea Ciuc

Specii noi de bacterii cu proprietăți depoluante au fost izolate de cercetători din Miercurea Ciuc, care le-au testat și spun că este o premieră mondială, urmând să le utilizeze pentru reducerea poluării.

bacterie

Máthé István, conferențiar doctor la Departamentul de Bioinginerie – Facultatea de Ştiințe Econmice, Socio-Umane și Inginerești de la Universitatea Sapienția – filiala din Miercurea Ciuc, a declarat presei, vineri, că cercetările au început în urmă cu doi ani.

”Obiectivele principale ale cercetărilor au fost cultivarea și izolarea de noi tulpini bacteriene, selectarea, identificarea și descrierea noilor specii care ar putea prezenta proprietăți metabolice, cum ar fi biodegradarea unor poluanți. Până în prezent, doar unu la sută dintre bacteriile de pe glob, reprezentând 9.000 de specii, au putut fi cultivate în condiții de laborator (in vitro), restul de 99 la sută fiind bacterii necunoscute din punct de vedere științific”, a spus Máthé István.

Conferențiarul a explicat că s-au făcut măsurători pe teren, în medii acvatice naturale – în Tinovul Mohoș și la Lacul Sânt Ana – și în medii poluate, cum ar fi apele care provin din procese tehnologice. Datele fizico-chimice astfel obținute, între care pH-ul, conținutul de materii organice sau conținutul de săruri ale mediilor studiate, au fost folosite la realizarea unor soluții nutritive care să permită cultivarea bacteriilor și înmulțirea lor în laborator.

El a precizat că, în acest scop, au fost utilizate ”în premieră în România, capcanele microbiologice”, o metodă modernă de cultivare ”in situ” a microorganismelor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri