Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a declarat, marti, la Brasov, ca 14 gradini zoologice din tara vor fi reabilitate cu bani de la minister, iar 18, intre care si cea din Bucuresti, care nu indeplinesc conditiile necesare pentru functionare, vor fi inchise.
Gradinile din Piatra Neamt si Bacau, au primit deja aviz de inchidere, potrivit ministrului, "Uneori avem de a face mai degraba cu adevarate lagare pentru animale, nu cu gradini zoologice. Multe nu indeplinesc conditiile necesare pentru a functiona si vor fi inchise", a spus ministrul intr-o conferinta de presa sustinuta la rezervatia de ursi din Zarnesti.
In gradinile zoologice din tara exista 5.000 de mamifere, 5.200 specii de pasari, 450 de reptile si 5.300 de pesti. Korodi a precizat ca in cursul lunii mai, se va organiza o intalnire in Bucuresti cu specialisti internationali in reintegrarea animalelor in natura sau in alte locatii.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a aprobat, printr-o hotarare de guvern, alocarea unui fond de 130 milioane lei (38 milioane euro) pentru reabilitarea gradinilor zoologice din Oradea, Brasov, Resita, Turda, Craiova, Galati, Hunedoara, Targu Mures, Slatina, Ploiesti, Radauti, Timisoara, Barlad si Rm Valcea. Fondurile alocate de minister vor fi impartite in mod aproximativ egal, contributia ministerului fiind de 75% din suma necesara reabilitarii, resul de 25% urmand a fi alocat de catre administratiile locale.
Miza imobiliara uriasa
Cele mai multe dintre gradinile zoologice ce risca sa fie inchise, inclusiv cea din Bucuresti, sunt situate in zone foarte atractive – parcuri, liziere, cartiere limitrofe ale oraselor mari, care s-au aflat constant in atentia dezvoltatorilor imobiliari.
Potrivit unor surse din piata, acesti dezvoltatori imobiliari dac deja lobby pe langa autoritatile locale pentru o eventuala preluare a zonelor ocupate in prezent de gradini zoologice. Gradina zoologica din Baneasa nu a putut aplica pentru fonduri de reabilitare alocate de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile pentru ca nu este proprietarul sau administratorul terenului pe care functioneaza in prezent, a explicat conducerea zoo. Atat locatia actuala a Gradinii zoologice, cat si cea din comuna Chiajna, propusa pentru relocare, sunt in litigiu.
Directorul Gradinii Zoologice Baneasa, Anca Oprea, spune ca are autorizatie de functionare pana in 2010, dar si ca institutia respecta cerintele Ministerului Mediului, cuprinse in ordinul de ministru emis in decembrie 2007.
In Baneasa, doua din sase hectare sunt revendicate, precum si spatiul din Comuna Chiajna, propus pentru constructia noului parc zoologic. Prin hotararea 308 din 2006, cele 60 de hectare din Chiajna treceau in administrarea Gradinii Zoologice, unde urma sa fie construit noul parc zoo. Insa odata emisa hotararea de consiliu, Primaria Chiajna a atacat-o, iar in momentul de fata terenul este in litigiu, a explicat Anca Oprea.
In opinia sa, singura cerinta pe care gradina nu o respecta este spatiul pentru ursi.
Korodi s-a razgandit
Potrivit unui cotidian central, anuntul facut, marti, de ministrul Mediului privind inchiderea Zoo Baneasa pentru ca nu respecta normele de functionare, ar ascunde, de fapt, o mana de ajutor pe care Attila Korodi o da unei firme maghiare de imobiliare. Firma Cordia ar fi cumparat deja terenul pe care se afla Restaurantul Privighetorilor si intentioneaza sa ridice un complex rezidential care va cuprinde si suprafata pe care se afla acum Gradina Zoologica.
Pe pagina de Internet a holdingului din care face parte firma Cordia este prezentat deja un amplu proiect imobiliar care se intinde si pe suprafata Parcului Zoo. Firma Cordia SRL din Cluj, este membra a unui mare holding din Ungaria. Proiectul imobiliar de la Gradina Zoologica ar fi demarat in 2004, cand un grup de investitori maghiari au obtinut terenul de langa Parc, pe care se afla Restaurantul Privighetorilor.
Aceleasi persoane se ocupa, in numele a doua familii de romani stabilite in America, de retrocedarea a doua hectare din Gradina Zoologica, scrie ziarul.
Directorul Cordia declara ca, la sfarsitul primaverii acestui an, va incepe construirea a 118 vile de lux pe o suprafata de cinci hectare. Cordia Romania ar fi inregistrat peste o mie de solicitari din partea potentialilor cumparatori.
Ieri, ministrul a vizitat Gradina Zoologica din Bucuresti si a promis ca nu va fi inchisa. Dupa o intalnire cu directorul Zoo Bucuresti, Attila Korodi a declarat ca, pana in vara viitoare, Gradina Zoologica va indeplini toate conditiile impuse de legislatia romaneasca in domeniu.
Daca marti anunta inchiderea Zoo Baneasa, ieri, ministrul Mediului Attila Korodi a promis ca in urmatorii ani se vor face numeroase investitii si chiar s-ar putea extinde suprafata Gradinii. Korodi a anuntat ca autorizatia de functionare a Zoo Bucuresti va fi prelungita pe o perioada de 5 ani. In ceea ce priveste bucata de teren revendicata din suprafata Gradinii Zologice, ministrul a afirmat ca exista doua modalitati de solutionare a acestei probleme – fie o retrocedare in natura, insa intr-o alta zona, fie o compensatie baneasca. Attila Korodi sustine ca terenul Gradinii Zoologice nu poate fi in niciun caz retrocedat, in conditiile in care exista o ordonanta de Guvern care prevede ca spatiile verzi sunt de utilitate publica.
Pentru mai multe informatii viziteaza AZI