Azerbaidjan, gazda COP29, plănuiește să-și crească producția de combustibili fosili cu o treime în următorul deceniu

Azerbaidjan, gazda COP29, plănuiește să-și crească producția de combustibili fosili cu o treime în următorul deceniu, conform unei analize distribuite exclusiv către The Guardian. Analiza indică faptul că gazda Cop29 își va crește producția anuală de gaze cu aproximativ 12 miliarde de metri cubi în următorii 10 ani, considerată o perioadă crucială în care liderii mondiali trebuie să reducă producția de combustibili fosili dacă speră să limiteze încălzirea globală.

Azerbaijan deține unul dintre cele mai mari câmpuri de gaze din lume, Shah Deniz în Marea Caspică, iar țara este așteptată să extragă 411 miliarde de metri cubi de gaz în următorii 10 ani, conform datelor obținute de grupul Global Witness de la analiștii de la Rystad Energy. Aceasta ar însemna eliberarea în atmosferă a 781 de milioane de tone de dioxid de carbon – dublul emisiilor anuale de carbon ale Regatului Unit.

Datele se bazează pe o analiză a producției actuale de gaze din Azerbaijan, plus rezervele aprobate pentru dezvoltare și cele evaluate de companiile petroliere și de gaze, dar care încă nu au primit aprobare pentru dezvoltare. Ele sugerează că producția anuală de gaze a țării este susceptibilă să crească de la o estimare de 37 miliarde de metri cubi în acest an, la 49 miliarde de metri cubi pe an în 2033.

Analiza nu include rezervele de gaze care se presupune că sunt prezente, dar nu au fost încă dovedite prin foraj, și care totuși ar putea fi dezvoltate în următorii 10 ani. Luna trecută, președintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev, a declarat că țara se îndreaptă „cu încredere către obiectivul” de a-și dubla exporturile de gaze către Europa până în 2027. De asemenea, exportă gaze către Turcia și Georgia.

Guvernul lui Aliyev a numit săptămâna trecută un fost executiv al companiei sale statale de petrol și gaze în funcția de președinte al negocierilor privind schimbările climatice Cop29, care sunt programate să aibă loc în Baku în luna noiembrie a acestui an. Mukhtar Babayev a fost numit ministru al ecologiei și resurselor naturale din Azerbaijan în 2018, după o carieră de 26 de ani la compania de petrol și gaze Socar.

Criticii acestei numiri au făcut o paralelă cu numirea lui Sultan Al Jaber pentru a prezida summit-ul climatic Cop28 de anul trecut din Dubai, în timp ce încă își ocupa funcția de director executiv al Abu Dhabi National Oil Company.

Guvernul Azerbaidjanului speră să umple golul din aprovizionarea cu gaze a Europei lăsat de Rusia după invazia în Ucraina acum aproape doi ani. Însă criticii au avertizat că interesele Azerbaidjanului privind combustibilii fosili au jucat un rol direct în finanțarea agresiunii militare împotriva armenilor din teritoriul disputat Nagorno-Karabakh.

,,Pe măsură ce ne îndreptăm cu viteză spre prăbușirea climatică, acum ni se cere să ne punem viitorul în mâinile Azerbaidjanului, un stat petrolier care își mărește masiv producția de gaze. Avem nevoie ca elaborarea politicilor climatice să fie condusă de lideri în domeniul climatic, nu de țări cu un interes deosebit în menținerea unei lumi dependente de petrol și gaze”,  declarat Dominic Eagleton, membru al grupului Global Witness.

Citește și:

COP29 va fi prezidată de un veteran din industria petrolului

Concluzii după COP28: Cele mai importante decizii de la Conferința ONU privind schimbările climatice

O nouă victorie pentru petrostate. Azerbaidjan ar putea fi următoarea gazdă a COP29

spot_img

Ultimele știri