Vremea calda umfla raurile din nord-vestul si centrul tarii. Hidrologii avertizeaza ca pentru intervalul 23.01.2009, ora 15.00 – 26.01.2009, ora 12.00, raurile din bazinele hidrografice Viseu, Tur, Crisul Negru, Crisul Alb si Bistrita, ar putea atinge cotele de atentie.
Hidrologii anunta ca din cauza incalzirii vremii, sloiurile de gheata de pe raurile din nord-vestul si centrul tarii se vor topi, determinand o crestere a debitului raurilor. De asemenea, existenta podurilor de gheata ar putea provoca acumularea unei cantitati mari de apa, pe anumite portiuni.
Hidrologii prognozeaza pentru intervalul 23-24.01.2009, cresteri cu 1-1,5 metri ale valorilor nivelurilor, peste valorile actuale, putand fi atinse cotele de atentie pe raul Tisa (sectorul Sighet-Remeti), datorita dislocarii si antrenarii sloiurilor de gheata existente pe Tisa si afluentii ei din Ucraina.
Pentru acelasi interval, Institutul de Hidrologie anunta ca datorita temperaturilor pozitive ridicate, inregistrate si a celor prognozate si a existentei podurilor de gheata si a zapoarelor pe raurile din bazinele : Iza, Somes superior, Mures superior si Aries, este posibila dislocarea, ruperea acestora si formarea de aglomerari de gheturi pe unele sectoare de rau, unde este posibila cresterea artificiala de niveluri, atingandu-se cotele de atentie si chiar revarsarea locala a apei din albiile raurilor.
Vineri dimineata, se situau peste cota de atentie mai multe rauri, la urmatoarele statii hidrometrice: Viseu-Moisei din judetul Maramures, Salauta-Romuli din judetul Bistrita-Nasaud si Miletin-Sipote din Iasi, ca urmare a aglomerarilor de gheturi si Crasna-Domanesti din Satu Mare, din cauza deversarilor din amonte.
Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA), inca se mentin, desi sunt in diminuate, zapoarele formate pe Somes in localitatea Rastoci din judetul Salaj, si pe Bistrita, localitatea Frumosu din judetul Neamt.
Ministerul Mediului a avertizat Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta si a dispus deplasarea in teren a reprezentantilor SGA Maramures, a echipajelor ISU Maramures si a reprezentantilor CJ Maramures pentru a monitoriza situatia si a interveni unde este cazul, cu motopompe si utilaje pentru prevenirea unor eventuale inundatii, dar si pentru supravegherea sectoarelor de rau.