Două organizații de mediu au anunțat ieri că vor lua măsuri legale împotriva deciziei Uniunii Europene de a permite folosirea glifosatului pentru încă cinci ani. Glifosatul este un erbicid intens utilizat în agricultură, despre care se bănuia că ar fi cancerigen.
Organizațiile Global 2000 și Pesticide Action Network (PAN) au depus plângeri în Viena și Berlin și au anunțat că vor proceda similar și în Franța și Italia, potrivit Reuters. Decizia lor vine la o săptămână după ce Uniunea Europeană a extins cu cinci ani autorizația de folosire a glifosatului.
ONG-urile au acuzat instituțiile europene care au concluzionat că glifosatul nu prezintă riscuri pentru sănătate că au inclus în rapoarte informații trimise de Monsanto. Gigantul american folosește glifosatul pentru producția brandului Roundup, pentru care a depus documente de autorizare.
Purtătorul de cuvânt al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor, una dintre instituțiile vizate de plângeri, a respins acuzațiile:
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor susține concluziile raportului privind folosirea glifosatului, raport elaborat în deplină conformitate cu legislația relevantă și în cooperare cu experți din toate statele membre ale Uniunii Europene.
Folosirea glifosatului, un subiect controversat
Folosirea erbicidului denumit glifosat a fost pusă sub semnul întrebării după ce Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), ramura de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății, anunța în 2015 că substanța este posibil cangerigenă. Concluzia nu a fost împărtășită însă de Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară și de Agenția Europeană pentru Produse Chimice.
Au urmat doi ani de dezbateri la nivel european, încheiate săptămâna trecută cu decizia de a prelungi cu cinci ani autorizația de utilizare. Decizia i-a nemulțumit atât pe producători, cât și pe cei care susțin că folosirea glifosatului este periculoasă. În mod normal, astfel de autorizații se acordă pe 10 sau 15 ani.
Nu a existat însă unanimitate: 18 state au votat pentru prelungire, nouă au votat împotrivă și unul s-a abținut. Printre susținători, s-a aflat Germnia, iar printre opozanți – Franța. Președintele Emmanuel Macron a anunțat imediat după vot că va lua toate măsurile pentru a găsi alternative și pentru a interzice folosirea glifosatului în Franța în cel mult trei ani.