Autorităţile tailandeze vor să provoace o ploaie artificială pentru a îndepărta smogul din Bangkok

În capitala Thailandei, aerul a devenit atât de toxic încât autorităţile vor să provoace o ploaie artificială pentru a îndepărta smogul. Mai multe aeronave au fost mobilizate marţi la Bangkok în încercarea de a contracara un episod sever de poluare atmosferică ce afectează de mai multe zile oraşul.

Tehnica constă în eliberarea în nori a unor cantităţi importante de substanţe chimice cu scopul formării cristalelor de gheaţă, care accelerează formarea averselor.

Pentru moment, doar o ploaie fină, naturală, s-a abătut marţi dimineaţă peste Bangkok, potrivit autorităţilor.

Departamentul pentru Controlul Poluării speră că, sub acţiunea substanţelor chimice lansate de aeronave, alte precipitaţii, de data aceasta artificiale, vor cădea marţi seară sau miercuri în capitală.

Guvernul din India va publica reglementări pentru măștile anti-poluare

Nivelurile de particule fine din atmosferă, numite PM2,5 (cu un diametru mai mic sau egal cu 2,5 micrometri), considerate cele mai nocive pentru sănătate deoarece penetrează cel mai profund în plămâni, a depăşit pe alocuri 227 micrograme pe metru cub în capitală în ultimele zile. Marţi, acestea au coborât la un nivel de 53 – 90 micrograme în anumite zone, potrivit Departamentului pentru Controlul Poluării.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o limită maximă zilnică de expunere de 25 micrograme.

Este vorba despre cel mai grav episod de poluare în ultimul an în acest oraş, conform Greenpeace. Acesta a fost cauzat în special de absenţa vântului, umiditatea şi prezenţa unui front atmosferic cald deasupra capitalei care împiedică dispersarea poluanţilor.

Poluarea aerului crește riscul de avort spontan la fel de mult ca fumatul

De asemenea, autorităţile au distribuit aproximativ 10 000 de măști de față şi au udat cu apă străzile pentru a atenua efectele poluării

Episoadele severe de poluare devin din ce în ce mai frecvente în Bangkok, în special pe fondul creşterii exponenţiale a numărului de autovehicule din acest oraş care a devenit unul dintre cele mai aglomerate de pe planetă. În Bangkok circulă în prezent aproximativ 9,8 milioane de automobile – dintre care 2,5 milioane funcţionează cu motorină – la o populaţie de aproximativ 12 milioane de locuitori.

Poluarea severă a aerului din această parte a planetei se traduce prin traducerea unor probleme grave de sănătate pentru oamenii care locuiesc acolo. O treime din decesele globale legate de poluarea aerului a lovit regiunea Asia Pacificului de Vest, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri