De la 1 iulie, autoritatile locale sunt obligate sa duca la reciclat cel putin 15% din cantitatea de deseuri produsa, iar cele care nu ating aceasta tinta sunt obligate sa plateasca 100 de lei pentru fiecare tona de gunoaie nereciclate, a anuntat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
“In sase judete din tara functioneaza gropi de gunoi ilegale. Noi le amendam periodic si ajungem in instanta, pentru ca avem date care ne arata ca se poate face treaba si la nivel local”, a declarat Borbely, prezent la conferinta “Apa, deseurile si responsabilitatea” organizata de Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD).
In cadrul conferintei, ministrul Mediului, presedintele Comisiei pentru administratie publica din camera Deputatilor, Sulfina Barbu si reprezentanti ai SDD au discutat despre planurile de management al deseurilor din Romania, avand ca exemplu raul Arges.
“In Romania, raman necolectate un milion si jumatate de tone de deseuri anual”, a precizat Liviu Mihaiu, presedintele SDD.
Managementul deseurilor la nivel local se confrunta cu probleme dintre cele mai diverse, de la distantele mari la care sunt amplasate dispozitivele de colectare selectiva, pana la lipsa consultarii si informarii publicului cu privire la acestea.
O alta problema identificata in analiza SDD este reaua vointa a angajatilor operatorilor de salubritate, care nu preiau deseurile pe categorii. De asemenea, statisticile referitoare la cantitatea de deseuri colectata provin in special din partea agentilor economici si sunt bazate pe estimari.
Potrivit Directivei europene privind deseurile, Romania trebuie sa reduca cantitatea de deseuri biodegradabile municipale depozitate la 75% fata de cifrele anului 1995. In acest context, SDD atrage atentia ca este necesara realizarea unor statistici bazate pe fapte si cantitati reale de deseuri colectate.
“Desi prezinta tendinta imbunatatirii, nivelul colectarii selective a deseurilor din ambalaje nu ofera incredere cu privire la indeplinirea tintelor intrucat limitele de recuperare si reciclare ale deseurilor agentilor economici au fost deja atinse; este necesara implicarea cu seriozitate a populatiei”, arata analiza SDD.