Secretarul de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Lucia Varga, a anuntat, marti, la Galati, ca municipiul Tecuci este singura localitate din tara care a refuzat fondurile pentru modernizarea Parcului Zoo.
"Singura autoritate locala care a transmis la Guvern ca renunta la fondurile pentru modernizarea gradinii zoologice este Tecuciul. Am vrut sa vad la fata locului daca gradina zoologica si parcul din preajma sunt necesare localnicilor respectivi si am constatat ca este nevoie de ele", a declarat Lucia Varga.
El a spus ca, in octombrie 2007, MMDD a hotarat sa aloce 38 milioane euro pentru modernizarea si extinderea a 14 gradini zoologice, pentru ca autoritatile locale nu au investit pentru a tine animalele in captivitate si riscau ca parcurile zoo sa fie inchise.
Pe 18 octombrie 2007 au fost trimise adrese tuturor primariilor ce au parcuri zoo prin care au fost anuntate ca sunt fonduri pentru modernizarea acestora, urmand ca raspunsurile si solicitarile autoritatilor locale sa vina pana pe 26 octombrie.
Pe 31 octombrie, municipalitatea a anuntat ca printr-o hotarare a Consiliului Local, datata 1 octombrie, se renunta la gradina zoologica si implicit la fondurilor necesare pentru modernizare. Lucia Varga a spus ca a venit la Tecuci pentru ca Guvernul a hotarat sa aloce fonduri suplimentare pentru inca sase localitati cu parcuri zoo si pentru a lamuri autoritatile locale sa revina asupra deciziei de a renunta la gradina zoologica.
Secretarul de stat a mai spus ca autoritatile locale nu au cerut fonduri si nu au intocmit proiect nici pentru modernizarea parcului din preajma parcului zoo, desi Guvernul a dat drumul la linia de finantare pentru parcuri in 97 de localitati din tara.
Singurele localitati din judetul Galati care s-au inscris cu proiecte de extindere a spatiilor verzi prin parcuri sunt municipiul Galati si comunele Munteni, Suceveni, Schela si Liesti. Lucia Varga a spus ca, la ora actuala, in Romania exista doar 10 mp de spatiu verde pe locuitor, urmand ca pana in 2013 sa se ajunga la 26 mp, in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 50 mp.