În Sydney, 40.000 de persoane au protestat vineri față de lipsa de acțiune a liderilor. Alte zeci de mii de protestatari au ieșit în stradă în alte orașe australiene sau în cele peste 30 de țări, în semn de solidaritate față de incendiile din Australia. „Oamenii sunt furioși și îngroziți. Liderii noștri ne dezamăgesc”.
În orașul Hobart, din statul Tasmania, pe gardurile Parlamentului au fost scrise mesaje, cu cărbune, și au fost sprijinite crengi arse, iar persoane costumate în haine roșii întruchipau flăcările.
„Oamenii sunt furioși și îngroziți. Liderii noștri ne dezamăgesc. Mesajul copleșitor a fost simplu: nu ne distrugeți viitorul. Criza actuală de incendii este vârful unui coșmar care amenință viața de pe toată planeta. Așa arată încălzirea de numai un grad, dar ne îndreptăm spre o încălzire de cel puțin trei grade. Groaza acelui viitor nici nu poate fi imaginată. Și emisiile globale sunt în creștere”, au transmis cei de la Extinction Rebellion Australia.
Organizația subliniază că, în aceeași zi, oameni din peste 30 de țări au protestat în fața consulatelor și ambasadelor, în semn de solidaritate față de provocările cu care se confruntă Australia. Protestatarii au ieșit în stradă în Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Cehia, Franța, Finlanda, Italia, Japonia, Marea Britanie, Tahiti, SUA etc.
Incendiile de vegetaţie care fac ravagii în Australia au mistuit peste 10,7 milioane de hectare – o suprafaţă mai mare decât cea a Portugaliei. Cel puţin 26 de persoane au murit şi mii de locuinţe au fost au fost distruse de flăcări.
De asemenea, aproximativ un miliard de animale au pierit în incendii, potrivit profesorului Chris Dickman, de la Universitatea din Sydney. Cifra avansată recent, de 1 miliard de vieţuitoare decedate, se bazează pe un raport din 2007 al World Wild Fund for Nature (WWF) care a estimat densitatea faunei sălbatice pentru a analiza impactul defrişărilor din NSW.