Australia are în vedere includerea koala de pe coasta de est a ţării pe lista animalelor aflate în pericol de dispariţie, a anunţat vineri ministrul Mediului, Sussan Ley, scrie Reuters.
Koala nu sunt oficial pe cale de dispariție, dar statutul lor este instabil, iar numărul populației este în scădere. Urșii Koala sunt endemici în Australia, ceea ce înseamnă că acesta este singurul loc în care marsupialele există în sălbăticie.
Exemplarele de koala de pe coasta de est din Australia sunt deja incluse pe lista animalelor vulnerabile, sub presiunea exploatării forestiere, a intruziunii în zonele urbane şi a unei infecţii răspândite.
De asemenea, incendiile de vegetaţie care au afectat statele New South Wales şi Queensland în 2019 şi 2020 ar fi ucis până la 30% din populaţia de koala.
Oamenii de știință și academicienii au avertizat că emblematicul mamifer australian ar putea dispărea până în 2050 în New South Wakes, iar Ley a declarat că a cerut Comitetului Științific pentru Specii Amenințate din Australia să ia în considerare includerea koala pe lista sa de specii pe cale de dispariție.
„Vrem să asistăm la o revenire a populaţiilor de koala şi investim 24 de milioane de dolari australieni (18 milioane de dolari americani) în refacerea habitatului, cercetarea bolilor şi genomului, cartografierea populaţiei şi ajutor veterinar”, a precizat Ley.
Organizaţiile pentru protecţia animalelor sălbatice au salutat această iniţiativă, însă au precizat că ar fi trebuit să aibă loc mult mai devreme.
„Dacă Australia ar fi creat o agenţie independentă în 2012, când koala din estul Australiei au fost listaţi pentru prima dată ca fiind vulnerabili, am fi putut evita această zi. Dar nu am făcut-o”, a declarat Stuart Blanch, manager în cadrul organizaţiei WWF Australia.
Ce amenițări există pentru koala
Koala sunt amenințați de pierderea din ce în ce mai mare a habitatului din cauza defrișărilor. De asemenea, ei sunt afectați și de alți factori, inclusiv de boli, schimbări climatice și incendii devastatoare.
Koala își pierd habitatul din cauza defrișării excesive pentru agricultură, locuințe, drumuri și minerit. Conform WWF-Australia, cea mai mare parte a defrișărilor se efectuează în Australia pentru a crea pășuni pentru animale. Defrișările din agricultură au fost suspendate la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, după ce New South Wales și Queensland au instituit interdicții asupra acestei practici. Cu toate acestea, modificările legislative recente au facilitat proprietarilor de terenuri să defrișeze din nou copaci pentru uz agricol.
Atunci când koala își pierd habitatul, ei sunt nevoiți să iasă din copaci și să ajungă pe pământ pentru a se putea muta în altă locație, relatează WWF-Australia. Acest lucru îi face mai vulnerabili la a fi atacați de câini sau pisici sau să fie loviți de vehicule atunci când se rătăcesc pe șosea. De asemenea, se confruntă cu o concurență mai mare pentru teritoriu și hrană, deoarece habitatul lor se micșorează.
Odată cu criza climatică, creșterea nivelului de dioxid de carbon (CO2) din aer reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru koala. Creșterea nivelului de CO2 reduce calitatea nutrienților din frunzele de eucalipt – principala sursă de hrană. Plantele cresc adesea mai repede odată cu creșterea nivelului de CO2 din atmosferă, dar această creștere rapidă are ca rezultat reducerea nivelului de proteine și creșterea cantității de taninuri din frunzele plantelor, potrivit IUCN.
Consumul de frunze sărace în nutrienți poate duce la malnutriție și chiar la înfometare pentru koala. Adesea, marsupialele își părăsesc copacii în căutarea unor frunze mai bune.
Australian Koala Foundation estimează că nu mai există mai mult de 80.000 de koala în sălbăticie în Australia.