O echipă internațională de astronomii au detectat un fenomen luminos identic aurorei boreale în jurul unei stele pitice cenușii, aflată la o distanță de 18 ani-lumină în constelația Lirei, potrivit BBC.
Potrivit datelor obținute raze luminoase deși arătau ca aurorele boreale de pe Terra sunt de un milion de ori mai strălucitoare și au o nuanță mai degrabă roșiatică decât verzuie. „Este pentru prima dată când putem să confirmăm că am văzut aurore în jurul unor pitice cenunșii”, a declarat Stuart Littlefair, astronom la Universitatea Sheffield.
Denumită LSR J1835, steaua a fost observată cu ajutorul radiotelescopului Very Large Array și a telescoapelor optice Hale și Keck.
Aurora boreală de pe acea stea are ca nuanță dominantă roșul, deoarece particulele încărcate electric interacționează în principal cu hidrogenul din atmosfera stelei. Pe Terra, strălucirea verzuie a aurorelor boreale apare în momentul în care electronii de la Soare se lovesc de atomii de oxigen din atmosfera planetei noastre.