Organizatiile neguvernamentale de protectie a mediului isi pot promova proiectele in cadrul celei de-a saptea editii a Galei Societatii Civile. Perioada de inscrieri se desfasoara pana la data de 1 aprilie 2009 si se realizeaza online, pe site-ul www.galasocietaiicivile.ro.
Gala Societatii Civile, un proiect Millenium Communications, este prima competitie din Romania care premiaza si promoveaza cele mai bune proiecte derulate de organizatiile neguvernamentale.
Printre noutatile celei de-a saptea editii a Galei Societatii se numara introducerea categoriei Buget – / Eficienta +. Categoria se adreseaza acelor organizatii non-profit care isi ating obiectivele planificate cu un consum redus de resurse financiare, remarcandu-se prin implicarea voluntarilor sau a altor resurse non-financiare (comunitatea locala, beneficiari).
Traditionalul premiu pe sectiune va fi inlocuit incepand cu anul acesta de Premiul I, II si III si mentiuni pentru fiecare sectiune din competitie. O alta noutate a acestei editii este juriul format din mai multi membri (cate 5 la fiecare categorie, fata de 4 in anii anteriori).
“Gala Societatii Civile si-a dorit, inca de la prima editie, sa aduca in lumina refectoarelor sectorul neguvernamental din Romania si sa ii ofere o cat mai mare vizibilitate. Consideram schimarile de anul acesta din competitie un pas firesc in demersul nostru de a oferi vizibilitate cat mai multor organizatii neguvernamentale, atat prin deschiderea competitiei catre organizatiile cu resurse limitate dar au facut proiecte cu un real impact cat si prin implicarea unui juriu mai numeros, format din persoane foarte active in societatea civila din Romania”, spune Andrei Bortun, Director General al Millenium Communications, initiatorul proiectului Gala Societatii Civile.
In competitie se pot inscrie asociatii sau fundatii, grupuri de initiativa, sindicate si persoane fizice din Romania.
Competitia cuprinde, pe langa categoria nou introdusa Buget – / Eficienta +, patru categorii si opt sectiuni: Protectia mediului, Educatie si cercetare, Arta si cultura, Apararea drepturilor individuale/colective, Comportament civic si participare publica, Sanatate, Servicii sociale pentru categorii defavorizate, si Dezvoltare economica si sociala.
Sunt eligibile proiectele care s-au finalizat pana pe 31 ianuarie 2009, indiferent de perioada de initiere, si care au rezultate cuantificabile si demonstrabile, exceptand proiectele inscrise la editiile anterioare ale evenimentului cu aceiasi perioada de desfasurare.
La editia din 2008 a Galei Societatii Civile, 80 de organizatii neguvernamentale, grupuri de initiativa si persoane fizice din toate regiunile tarii au inscris in competitia Galei Societatii Civile 115 proiecte sociale.