Attila Korodi si interzicerea culturilor de organisme modificate genetic, in presa de azi

Gandul: Attila Korodi cere fermierilor sa renunte la porumbul modificat genetic

Porumbul modificat genetic ar putea fi interzis prin lege anul acesta, dar numai pentru o perioada limitata de timp, a anuntat ieri ministrul Mediului, Attila Korodi. Dar asta se va intampla numai in cazul in care Comisia pentru Securitate Biologica va demonstra ca porumbul este daunator sanatatii. Deocamdata, insa, Comisia nu functioneaza, ea va deveni operationala dupa 15 aprilie.

„Le cer fermierilor sa nu achizitioneze seminte de MON810 si sa nu le insamanteze incepand cu acest an. Cu toate ca anul trecut s-au cultivat doar 332 de hectare cu MON810, avem datoria sa fim precauti (…). Noi avem mari semne de intrebare cu privire la cultivarea accestui soi”, a adaugat ministrul.

Ministrul Korodi, printre mamaliga si carnati

Attila Korodi s-a aratat convins ca fermierii romani trebuie sa produca alimente cat mai curate, ecologice, care sa nu contina organisme modificate genetic. Insa a uitat sa explice in ce masura statul ii sprijina pe fermieri in acest sens. Potrivit acestuia, agricultura ecologica este chiar profitabila: anul trecut s-au cultivat 200.000 de hectare de culturi eco, acestea aducand producatorilor un profit de circa 20 de milioane de euro.

Ministrul a facut aceste declaratii chiar din mijlocul catorva fermieri, reuniti la Muzeul Taranul Roman, la o expozitie de produse ecologice. Din pacate, au fost prezenti mai multi ziaristi decat producatori – acestia din urma puteau fi numarati lejer pe degete. Attila Korodi s-a pozat cu mamaliga si ceapa, a „ciupit” din carnati si toba, a rasucit pe o parte si pe alta pungile cu taitei ecologici si i-a intrebat senin pe producatori ce e acela „codul certificatorului”.

Activistii Greenpeace au venit si ei, pregatindu-i ministrului o portie buna de mamaliga ecologica. Dupa ce s-a aratat cucerit de gustul mamaligii, acesta a exclamat: „Sunt convins ca este mamaliga fara organisme modificate genetic”.


INFO PLUS: Beneficiile culturilor eco

Fructele si legumele ecologice contin pana la 40% mai multi antioxidanti, despre care stiinta spune ca ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima. In plus, contin mai mult fier si zinc decat produsele traditionale. La fel, laptele provenit de la animalele hranite cu furaje „curate”, contine cu pana la 90% mai multi antiodidanti decat laptele obisnuit.

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

Evenimentul Zilei: OMG-urile, interzise in Romania

Pentru prima data, Romania pune problema interzicerii culturilor de plante modificate genetic. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat ieri ca va cere Comisiei de Securitate Biologica sa verifice impactul pe care cultivarea porumbului cu OMG l-ar avea asupra sanatatii populatiei si asupra mediului. Pe baza cercetarii acestei comisii, ministrul intentioneaza sa initieze o Hotarare de Guvern prin care sa interzica organismele modificate genetic.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei

Jurnalul National: Pranz ecologic: Romania refuza OMG

Romania, una dintre tarile euro­pene cele mai receptive la produsele modificate genetic si cu legislatiile cele mai permisive, si-ar putea schimba, in sfarsit, pozitia in acest an. Ministrul Mediului, Attila Ko­rodi (foto), a declarat ieri ca va infiinta la minister o Co­misie pentru biodiversitate care va analiza toate studiile existente in acest moment in ceea ce priveste OMG.

In functie de raportul prezentat de Comisia pentru biodiversitate (care va fi functionala incepand din 14 aprilie), ministrul Korodi este dispus sa inainteze un proiect de hotarare de guvern pentru interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic MON810. Acesta este singurul soi care a primit auto­rizatia pentru a fi cultivat in scopuri comerciale in UE.

INTALNIRE. La un pranz cu produse ecologice, nemodificate genetic, organizat ieri la Muzeul Taranului Roman de Greenpeace Romania, ministrul Korodi a spus ca nu au fost realizate suficiente studii asupra efectelor cultivarii soiului de porumb modificat genetic asupra sistemelor ecologice din Romania. Interzicerea culturilor de cereale modificate genetic ar putea duce la cresterea prosperitatii in mediul rural, fermierii putand beneficia de pe urma cresterii cererii globale de produse agricole organice. El i-a indemnat pe tarani sa se orienteze catre agricultura eco.

„Este deja o certitudine ca alimentele ecologice imbunatatesc semnificativ calitatea vietii si sanatatea populatiei. Potri­vit unui studiu al specialistilor britanici s-a constatat ca fructele si legumele ecologice contin pana la 40% mai multi antioxidanti, despre care oamenii de stiinta sustin ca ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima. De asemenea, contin un nivel mai ridicat de mi­nerale. Laptele provenit de la animale hranite cu furaje ecologice contine cu pana la 90% mai multi antioxidanti”, a declarat Korodi.

Bio

Si pentru ca a fost un pranz cu produse ecologice, la evenimentul de la Muzeul Taranului s-au servit ciorba si paste ecologice. De asemenea, cativa producatori autohtoni si-au prezentat alimentele sanatoa­se, fara chimicale si OMG: paste fainoase de la Petras Bio, branzeturi produse in Gospodaria Ecologica Lavinia si Willi Schuster din Mosna, paine si faina Naturalia, miere si siropuri de fructe bio de la Tremot din Baicoi si vin din struguri eco de la Statiunea de Cercetare „Murfatlar”.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

Evenimentul de Botosani: Ministrul mediului le-a cerut fermierilor sa nu mai cultive porumb modificat genetic

Ministrul Mediului, Attila Korodi, le-a cerut joi fermierilor sa nu mai cultive porumb modificat genetic (MON 810) si a declarat ca daca studiile dovedesc ca aceasta planta este periculoasa va elabora o Hotarare de Guvern pentru interzicerea cultivarii ei.

"Pentru ca suntem in pragul campaniei de primavara, fac un apel catre fermieri sa evite cultivarea porumbului modificat genetic. Romania se poate afirma prin produsele traditionale si trebuie sa profitam de faptul ca suntem lider european in functie de suprafata cultivata cu porumb nemodificat genetic", a declarat Attila Korodi. Potrivit ministrului mediului, in 2007, in Romania s-au cultivat 332 de hectare cu porumb modificat genetic si 200.000 hectare de culturi ecologice.

"Sunt studii ale statelor membre UE care ridica multe semne de intrebare asupra organismelor modificate genetic si in cazul in care evaluarea comisiei pentru securitate biologica va demonstra ca porumbul modificat genetric atenteaza la sanatatea oamenilor si a mediului sunt decis sa elaborez o Hotarare de Guvern pentru interzicerea cultivarii MON 810. Pentru elaborarea acestei hotarari vom colabora cu Ministerul Agriculturii si cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)", a mai spus ministrul.

Reprezentantii Greenpeace au declarat joi ca porumbul modificat genetic este singurul autorizat in UE de 10 ani, iar aceasta autorizatie este pe punctul de a expira si se fac studii pentru a se stabili daca aceasta planta pune sau nu in pericol siguranta populatiei si a mediului. MON810 este singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare in UE, dar riscurile pentru mediu si sanatate au provocat reactii puternice ale Statelor membre care au interzis acest porumb. in prezent, MON810 este reevaluat de Comisia Europeana.

Romania a inceput cultivarea porumbului MON810 anul trecut dupa data aderarii la UE. in 2007 in Romania au fost cultivate 332 hectare cu MON810, ceea ce reprezinta doar 0,01% din suprafata cultivata cu porumb in Romania. Cu trei milioane de hectare cultivate anual cu porumb, Romania este lider in UE la capitolul suprafate cultivate.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul de Botosani

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri