Attila Korodi: Programul Rabla se incheie cu mult succes

Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a declarat ca Programul Rabla 2007 care s-a incheiat miercuri a fost un adevarat succes, pe drumurile din Romania circuland cu 16.444 mai putine autoturisme poluante.

"Programul de anul acesta s-a desfasurat in limita sumei de 49.500.000 lei noi , iar astazi putem spune ca am utilizat din aceasta suma 99,66% adica 49.332.000 lei. Totodata, putem declara anul 2007, in baza acestui procent, ca anul cu cea mai mare rata de succes, din toti cei trei ani (2005, 2006, 2007) de cand Programul se deruleaza", a declarat Attila Korodi.

In anul 2005, anul in care programul Rabla s-a lansat, din totalul celor 15.000 de masini noi au fost epuizate 14.607 masini, o rata de succes de 97,38%. Iar in anul 2006, din totalul celor 16.500 de masini au fost epuizate 15.110, o rata de succes de 91,58%.

"Prin inlocuirea celor 46.161 de masini in cei trei ani de cand Programul se deruleaza am reusit sa reducem poluarea aerului cu peste 1000 de tone de monoxid de carbon, o substanta foarte nociva pentru sanatatea noastra", a adaugat ministrul Mediului.

Tot miercuri, guvernul a aprobat o nota a Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile care propune includerea taxei de poluare pentru autovehicule in legislatia de mediu.

Attila Korodi considera ca sumele colectate din taxa speciala de mediu sa fie directionate catre proiecte de mediu.

"In primul rand Programul Rabla: vrem sa dublam numarul de masini si implicit de beneficiari ai programului, si de asemenea vrem ca oamenii sa o prima de casare de 4000 de lei nu 3000 cat este in prezent, adica cu circa 33% mai mult decat pana acum!"

"In al doilea rand ne gandim sa-i ajutam financiar pe cetateni in a-si inlocui sistemele clasice de incalzire cu proiecte care utilizeaza energie solara (panouri solare), energie geotermala (apa termala). Astfel cetatenii vor putea aplica la Fondul de Mediu pentru obtinere de finatare pentru a-si monta pe propria casa un panou solar. Va reamintesc ca avem mare potential solar si ca daca l-am exploata la maximum am putea substitui in aceasta forma aproximativ 50% din volumul de apa calda menajera sau 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta"

Ministrul inentioneaza sa finanteze si autoritatile locale si operatorii economici, care vor sa dezvolte in comunitati proiecte de energii regenerabile (eoliana, geotermala, solara, biomasa, microhidrocentrale) si proiecte de impadurire a terenurilor degradate, aflate atit in proprietatea autoritatilor locale, cat si – noutate – a persoanelor fizice.

"De asemenea, vom mari substantial sumele alocate Programului prin care construim sau extindem parcuri in localitati. Numai in ultimul trimestru al acestui an, prin programul nostru am investit 60 de milioane de lei pentru crearea de noi spatii verzi, de acest program beneficiind 102 localitati. Aceasta suma a provenit in cea mai mare parte din bugetul Fondului pentru Mediu.Totodata, banii vor fi folositi si pentru proiecte de realizare a pistelor de biciclisti", a concluzionat Attila Korodi.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca in luarea acestei decizii s-a plecat de la un principiu care functioneaza peste tot in Uniunea Europeana si care e cu atat mai valabil cu cat dezbaterea europeana are in vederetocmai reducerea poluarii: "Poluatorul plateste".

"Romania nu poate ramane in afara tendintei UE, care incearca sa impuna norme pentru a diminua poluarea generata de autovehicul", a subliniat primul-ministru.

Foto: curierulnational.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri