Attila Korodi: Cianura trebuie interzisa de urgenta

Proiectul legislativ de interzicere a cianurilor in minerit trebuie adoptat de urgenta, a declarat Attila Korodi, ministrul Meduilui si Dezvoltarii Durabile, in cadrul dezbaterilor pe aceasta tema care au loc astazi in Comisia pentru Industrii a Camerei Deputatilor.

"Trebuie sa subliniez importanta adoptarii cat mai urgente a acestei initiative legislative cu atat mai mult cu cat in acest moment o astfel de decizie nu ar avea consecinte sociale si economice majore asupra activitatii de minerit din Romania", a declarat ministrul Mediului. "Companiile private care au prevazut ca in viitor sa concesioneze licente miniere in tara noastra trebuie sa fie informate asupra intentiilor legislative ale Romaniei, de interzicere a folosirii cianurii ca tehnologie de exploatare", a adaugat Korodi.

Ministrul Mediului a adus in dezbatere mai multe aspecte ale problemei utilizarii cinaurii. In timpul prezentarii punctului de vedere al guvernului in Comisia pentru Industrii, oficialul s-a referit la pericolul accidentelor ecologice. "Trebuie sa ne intrebam in ce masura Romania este in stare, la ora actuala, sa faca fata in mod profesionist la un accident ecologic si sa limiteze pe cat posibil pagubele", a declarat Korodi.

"Romania nu are un producator de cianuri in tara, ceea ce inseamna ca aceasta substanta trebuie transportata fie din Germania, fie din Belgia sau alte tari apropiate de noi. Transportul de la distante mari creste riscul de accidente ce pot provoca dezastre ecologice. Conform unor statistici intocmite la nivel european, circa 14% din accidentele cu cianuri sunt produse in timp ce aceasta substanta este transportata dintr-o tara in alta", a explicat ministrul Mediului.

Totodata, Attila Korodi a prezentat si aspectul economic al folosirii cianurilor. "Pentru a avea cianura in concentratii scazute, ea va trebui sa fie diluata intr-o cantitate mare de apa, ceea ce presupune sisteme specifice ale caror intretinere si conservare presupun costuri si riscuri foarte importante", a adaugat ministrul.

"Fie ca vorbim de transportul cianurii, depozitarea sau utilizarea ei in exploatari miniere vorbim de riscuri imense atat in plan uman cat si in plan ecologic. Si firesc trebuie sa ne intrebam in ce masura Romania este in stare la ora actuala sa fac fata profesionist la un accident ecologic si sa limiteze pagubele pe cat posibil? Este o intrebare al carei raspuns poate fi considerat ca un alt aspect important in discutia de fata!", a incheiat ministrul Mediului

La randul sau, Anamaria Bogdan, reprezentanta coalitiei Romania fara cianuri, si-a exprimat bucuria ca subiectul este, in sfarsit, dezbatut, si a estimat ca, cel putin teoretic, proiectul ar trebui sa treaca de Comisia pentru Industrii si sa ajunga in plenul Camerei Deputatilor.

Bogdan Olteanu sustine propunerea legislativa

Prezent la discutii, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si-a declarat sustinea pentru propunerea legislativa. Olteanu a afirmat ca in discutiile legate de acest act normativ sunt doua elemente "total diferite", abordate de cei care se pronunta intr-un fel sau altul.

"Este, pe de o parte, chestiunea exploatarilor de la Rosia Montana, exploatare pe care eu o consider profund daunatoare Romaniei, extrem de reprobabila din punct de vedere al modului in care afecteaza istoria si valorile morale ale Romaniei, a modului in care afecteaza mediul de acolo, si nu e vorba numai de cianuri. E vorba de distrugerea a patru munti, a unei comunitati sau a mai multor comunitati, de pericolele create si pentru zonele inconjuratoare", a spus Olteanu.

Acesta a subliniat ca, in mod firesc, compania care vrea sa faca investitia la Rosia Montana intreprinde o activitate de lobby.

"In acest moment, compania este legitima, nu este nici un fel de informatie ca nu ar fi asa, este dreptul dumnealor sa-si sustina punctul de vedere, dar este, de asemenea, dreptul Parlamentului Romaniei sa stabileasca un cadru legislativ si dreptul Guvernului Romaniei sa ia deciziile administrative legate de oportunitatea si legalitatea proiectului. Salut curajul ministrului Korodi in acest sens si vreau sa sper ca si succesorii sai, in spirit democratic, vor avea acelasi curaj de spune "nu" atunci cand legea nu este respectata si de a judeca oportunitatea pentru Romania a unui proiect", a afirmat Olteanu.

Presedintele Camerei Deputatilor a subliniat, insa, ca nu este vorba exclusiv de Rosia Montana.
"Aici e vorba si de alte exploatari miniere, si de alti oameni care muncesc si de alte zone ale tarii, unde sunt mult mai multi oameni implicati, mult mai multe probleme sociale, economice si ecologice. Acolo companiile care exploateaza, unele aflate in proprietatea statului, nu au resursele necesare pentru acelasi lobby atat de eficient. Cred insa ca Parlamentul isi va arata intelepciunea de a lua in considerare si situatiile de acolo", a spus Olteanu.

Din aceasta perspectiva, Olteanu s-a declarat de acord cu termenul de cinci ani cerut de Guvern pentru adaptarea agentilor economici la alte tehnologii: "De aceea, cred ca observatia Guvernului de a stabili o perioada tranzitorie, tinand cont de situatiile de fapt de la alte exploatari, este o chestiune inteleapta. Guvernul, prin specialistii sai, poate aprecia care este perioada in care acele exploatari mai pot functiona, in care se pot schimba tehnologiile, in care se poate realiza o conversie profesionala".

In privinta opiniei ca exploatarile nu pot fi facute altfel decat prin folosirea cianurilor, Olteanu a fost transant: "Eu cred ca daca nu se poate altfel, nu se poate altfel azi. Vor aparea tehnologii noi, asa cum au aparut deja. Aurul se exploata de mii de ani cand au aparut tehnologiile cu cianuri. Pana cand apar tehnologii noi, aurul nu pleaca nicaieri, ramane acolo si va fi la fel de valoros si acum si peste o suta de ani, intr-o tara care s-ar putea sa mai existe daca stim sa o pastram".

Olteanu a conchis prin a afirma ca atunci cand se stabileste un cadru legislativ, trebuie sa avem in primul rand o viziune asupra a ceea ce asteptam de la Romania: "Asteptam din partea Romaniei o continuare a muncilor grele, o continuare a muncilor cu pericol asupra sanatatii celor care le presteaza, o continuare a muncilor cu valoare adaugata scazuta sau vrem sa transformam Romania intr-un exportator de inteligenta, de munca cu valoare adaugata crescuta? Aici este o chestiune de optiune serioasa pe care legiuitorii romani trebuie sa o faca".

Reprezentantul Academiei Romane, Anastasiu Nicolae, a afirmat ca argumentul de natura tehnica pentru adoptarea actului normativ este acela ca "folosirea cianurii de sodiu pentru solubilizarea aurului si depozitarea in bazin deschis a reziduurilor tehnologice continand resturi de cianura, produsi de neutralizarea cianurii si complecsi ai metalelor grele cu cianura a caror toxicitate nu este complet cunoscuta creaza motive serioase de ingrijorare, chiar daca ar fi aplicabile tehnologiile curente celele mai avansate".

In schimb, vicepresedintele confederatiei sindicale Meridian, Ion Albu, s-a declarat impotriva actului normativ pe motiv ca acesta tinteste exclusiv in proiectul Rosia Montana fara sa tina seama de faptul ca nu exista tehnologii alternative pentru exploatarile de aur.

Mai mult, reprezentantul sindical a acuzat ca aurul nu mai reprezinta un interes national, "mai ales ca BNR a anuntat ca este plina de acest metal pretios" si a atras atentia ca adoptarea actului normativ ar crea efecte "perverse" din punct de vedere social.

"Nu pot fi interzise exploatarile de cianuri, ci pot fi raportate doar la normale europene care stabilesc niste parametri minimi", a spus Albu.

Presedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu (PSD), a precizat ca PSD nu se pronunta in favoarea sau impotriva acestui proiect, pentru ca el pune in discutie in mod indirect proiectul Rosia Montana, iar social-democratii asteapta sa vada solutiile care vor fi initiate in zona ca alternativa la renuntarea exploatarii miniere folosind cianuri

"Situatia in acest caz este nu este una simpla, avand in vedere ca proiectul Rosia Montana a fost initiat in 1999, de guvernarea anterioara PSD, iar actuala guvernare ba il sustine, ba nu", a spus Iancu.

Comisia de industrii nu si-a exprimat votul asupra proiectului, fiind asteptat punctul de vedere al presedintelui Academiei Romane si concluziile Comisiei parlamentare de ancheta privind Rosia Montana. Actul normativ a fost respins de Senat, Camera Deputatilor fiind forul decizional in privinta acestei legi.

La Rosia Montana se folosesc cianuri doar daca se obtinere avizul de mediu inainte de interzicerea cianurilor

"Este clar ca proiectul Rosia Montana, conform legislatiei actuale, trebuie sa satisfaca toate paragrafele legislatiei romanesti ca sa poata sa aiba un aviz si un acord de mediu pentru implementare. Asta este pozitia pe Rosia Montana. La ora actuala, conform legislatiei romanesti, daca primeste acord de mediu, va primi pentru tehnologia care foloseste cianura. Este o dezbatere in Parlament ce vizeaza un proiect de lege depus de doi senatori, care tocmai doreste sa interzica utilizarea cianurii in Romania, dar actuala procedura de autorizatie a proiectului Rosia Montana nu este influentata de acest proiect de act normativ. Numai in momenul in care se adopta actul normativ si este semnat de presedintele Romaniei poate sa fie luat in considerare", a declarat Korodi.

El a subliniat ca, daca compania indeplineste toate rigorile legii pentru a primi acordul necesar investitiei, atunci ar primi cu tehnologie de cianura, dar ca, in prezent, procedura de evaluare este oprita.

"Procedura este suspendata pana cand toate documentatiile vor fi, conform legii, complete si sa ne dea siguranta ca poate sa se continue evaluarea pentru ca acolo, la ora actuala, nu s-au indeplinit conditiile legii ca sa se continue evaluarea. Timpul va decide ce decizie va veni mai devreme. Daca se adopta proiectul legislativ de interzicere a cianurilor inainte sa finalizeze procedura de evaluare, atunci se adapteaza si proiectul Rosia Montana. Daca nu, se merge pe legislatia actuala, pentru ca suntem intr-un stat de drept unde se aplica legi", a spus Attila Korodi.

Directorul de mediu al Rosia Montana Gold Corporation, Horia Avram, a declarat ca, daca initiativa legislativa de interzicerea a cianurilor in exploatarile miniere va primi vot favorabil in Camera Deputatilor, "practic va condamna intreg sectorul extractiv din Romania, pentru ca nu propune tehnologii alternative".

"Peste 90% din productia mondiala de aur este extrasa cu aceste tehnologii. Uniunea Europeana a reglementat aceste tehnologii prin Directiva 21 din 2006. Pana la 1 mai 2008, Romania va fi obligata sa adopte acea directiva. In momentul in care aceasta initiativa legislativa va fi promovata, intra in contradictie cu directiva privind depozitarea sterilelor din industria extractiva", a spus Horia Avram.

In opinia acestuia, initiativa legislativa nu poate fi adoptata, pentru ca responsabilitatea Guvernului ar fi aceea de a "condamna zeci de oameni".

"La ora actuala, nu exista alte tehnologii disponibile. S-au cheltuit, la nivel mondial, zeci de milioane de dolari pentru a se promova tehnologii alternative. Datorita concentratiei de metal in zacamant, 1,5 g la tona, singura tehnologie rentabila din punct de vedere economic, care sa nu fie atat de daunatoare mediului, este cea cu cianura. Exista, la nivel mondial, aplicate tehnologii care folosesc mercurul sau cormatii sau alti compusi chimici, insa acelea sunt mult mai daunatoare mediului inconjurator si nu ne propunem sa le utilizam la Rosia Montana", a afirmat Horia Avram, precizand ca daca se va primi avizul de mediu pentru Rosia Montana, proiectul va merge inainte.

Presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale, Bogdan Gabudeanu, a spus ca institutia pe care o conduce a avut obiectii fata de proiectul Rosia Montana.

"Cele 13 milioane de tone anual se puteau foarte bine prelucra prin metode clasice, prin flotatie, urmand ca tot ce rezulta din procesul de flotatie sa fie supus cianurarii. Aceasta metoda ar reduce cantitatea de cianura folosita, practic, cam cu 60%", a afirmat Bogdan Gabudeanu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri