Atleții JO de iarnă 2080 vor schia pe iarbă?

Vor supraviețui Jocurile Olimpice de iarnă încălzirii globale?  Întrebarea îi frământă deja pe organizatori care, de câteva decenii, se gândesc cum ar putea să rezolve această problemă.

S-au transformat, deocamdată,  în ucenici vrăjitori și inundă pârtiile de schi cu zăpadă artificială. Iar Soci, orașul-gazdă al JO de iarnă, din acest an, nu se abate de la regulă. Peste 500 de tunuri împrăștie zăpadă pe pistele de schi încă din decembrie 2013.

Dar  aceste metode vor fi în curând învechite. Dacă mercurul termometrelor nu încetează să urce, stratul de zăpadă artificială ”confecționat” noaptea se va topi în zori. Iar dacă ritmul de creștere a emisiilor de CO2 nu va încetini, doar 11 dintre cele 19 orașe care ar trebui să găzduiască JO vor fi apte să-i primească pe atleți, în 2050, iar, în 2080, doar 6!, potrivit unui studiu realizat de climatologii de la Universitatea Waterloo (Canada) și de cei de la Management Center Innsbruck (Austria)”, scrie nationalgeographic.fr.

Nu numai încălzirea globală se face vinovată însă de creșterea temperaturilor în localitățile în care ar putea să se desfășoare JO de iarnă. De-a lungul timpului, Comitetul international  olimpic a ales, din motive strategice,  localități aflate în zone temperate.

Soci, de exemplu, este, înainte de toate, o stațiune balneoclimaterică, situată într-o zonă de litoral, la doar la 520 metri altitudine.

Alegerea acestui loc este o surpriză chiar și pentru geografi”, notează geograful austriac Axel în studiul său inititualt „Soci 2014: JO de iarnă, între munte și litoral”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri