RECOMANDĂRI GR: La ce ateliere și evenimente ecologice poți participa săptămâna aceasta

Împăduriri și biodiversitate, arhitectură ecologică, grădinărit urban, reciclare și energie regenerabilă. Iată doar câteva dintre temele unor evenimente care vor avea loc în cursul acestei săptămâni, în București. Aflați când vor avea loc și cum puteți participa:

ecologie grădinărit reciclare

Săptămâna aceasta, vor avea loc în București numeroase evenimente dedicate sustenabilității. J’ai Bistrot va găzdui prezentări și ateliere organizate de Tășuleasa Social, Pelicam, Școala de la Bunești, Delta Văcărești, Kultivă și Matka Bazar; Reciclare creativă va prezenta rezultatele unui proiect de grădinărit, iar ferma Bio&Co creată de Ateliere Fără Frontiere invită publicul în vizită.

20 – 28 mai, zilele sustenabilității la J’ai Bistrot

Weekendul trecut (21 mai), la J’ai Bistrot s-au adunat cei de la Tășuleasa Social, o organizație de mediu din Bucovina. Timp de 17 ani, cei cinci membri au plantat, alături de zeci de mii de voluntari, peste 700.000 de copaci. Împăduririle nu sunt însă singurele lor proiecte. În fiecare an, desfășoară un maraton în Munții Călimani (Via Maria Theresia – anul acesta, în data de 26 august), organizează campanii de donații de Crăciun (Camionul de Crăciun), îi învață pe cei mici despre natură (prin Pădurea Pedagogică) și oferă celor interesați posibilitatea de a participa la Școala de mers pe munte (anul acesta, vor accepta 200 de participanți, pe baza unei scrisori de intenție).

Joi, 25 mai, Pelicam proiectează „The Yes Men are Revolting”. Documentarul a fost produs în 2014 de doi activiști care folosesc umorul pentru a atrage atenția asupra celor mai grave probleme de mediu ale zilelor noastre. Va fi difuzat pentru a anunța cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam, care va avea loc între 8 și 11 iunie, la Tulcea – vezi eveniment.

Sâmbătă, 27 mai, la J’ai Bistrot vor veni reprezentanții Școlii de la Bunești, o școală de arhitectură construită după principii sustenabile. De 10 ani, inițiatorii organizează în timpul verii ateliere pentru viitorii arhitecți și pentru toți cei interesați de principii ecologice de construcție. Sâmbătă, tranerii vor prezenta atelierele planificate pentru vara aceasta și vor construi împreună o sobă din cărămizi – vezi eveniment.

Tot sâmbătă, îi puteți cunoaște pe realizatorii unui documentar despre o familie care a locuit timp de 18 ani într-o baracă improvizată în Delta Văcărești. Aceștia vor prezenta o serie de fotografii realizate de cei nouă copii ai familiei și îi vor invita pe participanți la o o excursie în care ghizii vor fi chiar cei mici – vezi eveniment. Fotografiile sunt deja expuse și pot fi cumpărate pe tot parcursul săptămânii.

Duminică, la J’ai Bistrot vor fi prezenți cei de la KULTIVĂ, un proiect de agricultură comunitară periurbană. În jur de 40 de oameni pasionați de grădinărit învață lângă București cum să-și cultive propria parcelă de pământ. Periodic, organizează cursuri pe diverse teme legate de grădinărit, iar cei mai experimentați din comunitate dau sfaturi celor începători. Duminică, reprezeantanții Kultivă vor să trezească și altora apetitul pentru grădinărit – vezi eveniment.

În plus, pe tot parcursul weekend-ului, clienții J’ai Bistrot vor putea achiziționa obiecte de design românesc donate de artiști în scop social. Cu banii strânși, cei de la organizația MATKA BAZAR vor reamenaja un centru de zi din cartierul Berceni – vezi campanie.

Evenimentele fac parte dintr-un concept intitulat „GLOD, despre facerea viitorului cu mâna ta”. A fost creat de cei de la J’ai Bistrot, în cadrul Romanian Design Week.

glod j ai bistrot sustenabilitate ecologie

Energie sustenabilă, eco-inovație și grădinărit, la Violoncelului Hub

Violoncelului Hub este, potrivit creatorilor lui, un spațiu dedicat atelierelor de reciclare creativă, expozițiilor și altor activități socio-culturale. Centrul a fost construit anul trecut de către comunitatea Reciclare Creativă, pe principii sustenabile. Sâmbătă, și-au propus să îl doteze cu panouri fotovoltaice.

În plus, cei interesați de grădinărit vor avea la rândul lor activități dedicate. Reprezentanții Reciclare Creativă vor prezenta rezultatele unui proiect de grădinărit, prin care aproximativ 40 de persoane au învățat cum să își cultive legumele pe balcon, cum să își confecționeze jardiniere și cum să producă propriul compost. După prezentare, copiii vor putea participa la un atelier de grădinărit.

Vezi aici detaliile ambelor evenimente.

reciclare creativa violoncelului hub

Vizită la ferma organică Bio&Co de lângă București

Reprezentanții asociației Ateliere Fără Frontiere invită publicul să viziteze ferma bio pe care au creat-o lângă București. Vizita va avea loc sâmbătă, 27 mai, între orele 11 și 14. Participanții vor afla cum s-a dezvoltat proiectul, vor contribui la stabilirea planului de cultură, vor culege legume și vor avea parte de o masă găsită cu produse din fermă și nu numai.

bio&co ferma ecologie sustenabilitate grădinărit

Ferma Bio&Co este situată la 40 de kilometri de București, într-un sat cu puțin peste 1.400 de locuitori. Pe o suprafață de patru de hectare, 10 persoane, majoritatea localnici, cultivă 80 de tipuri de legume, fără pesticide și  fără procese mecanice. Anul trecut, angajații  și voluntarii Bio&Co au produs 900 de coșuri de legume, pe care le-au livrat către de 83 de abonați. Aflați aici mai multe detalii despre proiect.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri