Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Justiției Sociale

La data de 20 februarie este marcată, anual, Ziua mondială a justiţiei sociale, la iniţiativa Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din 26 noiembrie 2007, potrivit un.org.

În anul 2023, tema propusă de ONU pentru această zi este „Depăşirea barierelor şi dezlănţuirea oportunităţilor pentru justiţie socială” („Overcoming Barriers and Unleashing Opportunities for Social Justice”), arată sursa citată.

ONU lansează un apel tuturor statelor membre, organizaţiilor care militează pentru justiţie socială, tinerilor şi societăţii civile de a găsi, prin dialog şi cooperare, mijloace eficiente prin care să reducă inegalităţile sociale, conflictele din interiorul societăţilor şi să întărească instituţiile care protejează drepturile celor care muncesc.

ONU atrage atenţia că, în ultimii ani, tensiunile sociale şi problemele economice au fost exacerbate pe fondul pandemiei de COVID-19, dezastrelor naturale, disputelor geopolitice şi conflictelor armate.

Sursa: ONU

Cu toate acestea, există şi numeroase oportunităţi pentru realizarea unei coaliţii globale care să urmărească realizarea justiţiei sociale, potrivit un.org. Un pas esenţial în acest sens este crearea de locuri de muncă decente, cu accent pe cele din economia verde şi cea digitală. În paralel, ONU recomandă îmbunătăţirea situaţiei sociale a tinerilor, crearea de oportunităţi atrăgătoare pentru integrarea acestora în piaţa muncii şi susţinerea lor la început de carieră.

Apelul pentru formarea unei coaliţii globale care să încerce să rezolve problemele stringente ale prezentului, importanţa acordată economiei ecologice şi atenţia pentru bunăstarea generaţiilor viitoare sunt teme pe care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a subliniat inclusiv la data de 10 septembrie 2021.

Agenda noastră comună

Cu acel prilej, Antonio Guterres a prezentat raportul-reper intitulat „Agenda Noastră Comună”, spunând că „Lumea noastră se îndreaptă spre o nouă anormalitate – mai haotică, mai nesigură, mai periculoasă pentru toţi„.

Pentru evitarea unei eventuale crize generalizate, Antonio Guterres a propus organizarea unui summit global în doi ani pentru a lua în considerare chestiuni precum protejarea bunurilor globale – de pildă oceanele – şi realizarea spiraţiilor comune ca pacea şi sănătatea globală.

Peste 60% din forţa de muncă la nivel internaţional, adică aproximativ două miliarde de femei, bărbaţi şi tineri, îşi câştigă existenţa lucrând fără forme legale de angajare. Drept urmare, ei sunt de două ori mai expuşi sărăciei, lipsiţi fiind de protecţie socială şi de beneficiile oferite de încadrarea legală în muncă. ONU atrage atenţia că cei mai mulţi angajaţi sunt nevoiţi să accepte să lucreze în afara legii din cauza lipsei de opţiuni.

Promovarea angajării cu forme legale este necesară pentru reducerea sărăciei şi inegalităţilor sociale, pentru asigurarea unor condiţii decente de muncă, precum şi pentru creşterea productivităţii şi o dezvoltare durabilă.

Scopul Zilei mondiale a justiţiei sociale este de a atrage atenţia factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, şomajul şi excluziunea socială. În literatura de specialitate, se consideră că un individ este exclus social dacă este rezident într-o zonă geografică a societăţii, dar din motive în afara controlului său nu poate participa la activităţile normale ale cetăţenilor din acea societate, chiar dacă şi-ar dori să o facă.

Termenul de justiţie socială, inventat de cărturarul italian Luigi Taparelli în anul 1840, desemnează modul în care este aplicată justiţia într-o societate în relaţie cu clasele sociale existente în ea. Ea se referă la conceptul potrivit căruia toată lumea trebuie să aibă aceleaşi drepturi şi oportunităţi economice, politice şi sociale. Pentru adepţii justiţiei sociale, rolul cel mai important al statului este de a asigura bunăstarea şi respectarea drepturilor cetăţenilor săi, indiferent de clasa socială din care fac parte aceştia.

Citește și: CE: fonduri de 15 mld. euro pentru accelerarea tranziţiei verzi şi digitale

Norme detaliate propuse de Comisia Europeană pentru definirea hidrogenului din surse regenerabile

spot_img

Ultimele știri