Miercuri, 29 iunie, este Ziua Internațională a Dunării, iar cele 14 ţări din bazinul fluviului Dunărea celebrează împreună, în fiecare an, unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa. Ziua internaţională a Dunării este sărbătorită, în 2022, pentru prima oară în condiţii normale, după doi ani de restricţii cauzate de pandemia privind COVID-19, potrivit www.danubeday.org.
Manifestările dedicate acestei zile se desfăşoară în toate cele 14 state dunărene, în vederea adoptării de măsuri şi strategii comune pentru protejarea fluviului european în faţa unor ameninţări diverse, precum fenomenele extreme (secetă sau inundaţii) sau poluări accidentale. De obicei, în zonele din apropierea malurilor fluviului sunt organizate, cu această ocazie, festivaluri, întâlniri publice, evenimente educative şi de divertisment.
Ca şi în anul 2021, Ziua Internaţională a Dunării are ca motto: „Descoperă Dunărea!”. Sărbătorile din 2020 şi 2021 ale Zilei internaţionale a Dunării s-au mutat marea majoritate în mediul online. În 2020, Ziua Internaţională a Dunării a avut ca temă: „#DiscoverDanube online!”.
Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferenţelor de culturi şi istorii, având în schimb o dorinţă comună şi anume responsabilitatea de a proteja această resursă preţioasă.
Ziua Internaţională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.
„Spune-mi despre Dunăre!”
De Ziua Internațională a Dunării, Apele Române a lansat filmul documentar ”𝐒𝐩𝐮𝐧𝐞-𝐦𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐃𝐮𝐧𝐚̆𝐫𝐞!”
Realizat 100% în producție proprie, documentarul ”𝐒𝐩𝐮𝐧𝐞-𝐦𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐃𝐮𝐧𝐚̆𝐫𝐞!” prezintă Dunărea din perspectiva beneficiilor și a potențialului său unic (hrană, cale de transport, habitat sau hidroenergie).
Citește și: Braconajul sturionilor rămâne o problemă în Dunărea de jos
Statele dunărene monitorizează calitatea apelor fluviului Dunărea