Astăzi este Ziua Internațională pentru Diversitate Biologică

Organizația Națiunilor Unite a proclamat 22 mai Ziua Internațională pentru Diversitate Biologică pentru a crește înțelegerea și conștientizarea problemelor legate de biodiversitate. Tema din acest an este „De la angajament la acțiune: reclădirea biodiversității”. 

Potrivit ONU, trebuie făcut multe dacă vrem să abordăm factorii care stau la baza pierderii biodiversităţii:

  • Toate guvernele nu trebuie doar să-și dezvolte obiectivele naționale, ci și să pună în aplicare legile, politicile și programele necesare pentru a le atinge.
  • Companiile trebuie să evalueze și să dezvăluie impactul și să se orienteze către practici durabile.
  • Eforturile popoarelor indigene și ale comunităților locale în protejarea biodiversității trebuie să fie recunoscute și protejate.
  • Cu toții trebuie să reducem deșeurile și să trecem la un consum mai durabil.
  • Trebuie să obținem finanțarea necesară pentru a facilita aceste acțiuni, pentru a reforma subvențiile și pentru a alinia fluxurile majore de investiții la obiectivele și țintele Cadrului.

Cauzele pierderii biodiversității

Biodiversitatea a scăzut într-un ritm alarmant în ultimii ani, în mare parte ca urmare a activității umane. Să aruncăm o privire la câteva dintre cauzele principale:

Schimbarea climei

Schimbările climatice afectează biodiversitatea la diferite niveluri: distribuția speciilor, dinamica populației, structura comunității și funcționarea ecosistemului.

Poluarea

Când vorbim despre poluare, ne putem gândi la gazele de eșapament ale mașinilor care se umflă în atmosferă, dar biodiversitatea nu este doar afectată de acest tip, ci este afectată și de poluarea fonică și poluarea luminoasă.

Distrugerea habitatelor

Poluarea solului și modificările utilizării acestuia din cauza activităților precum defrișările au un impact negativ asupra ecosistemelor și asupra speciilor care le alcătuiesc.

Specii exotice invazive

Speciile exotice invazive sunt a doua cea mai mare cauză de pierdere a biodiversităţii din lume, conform Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Acţionează ca prădători, concurează pentru hrană, hibridizează cu specii native, introduc paraziţi şi boli etc.

Supraexploatarea mediului natural

Supraexploatarea resurselor naturale, adică consumul lor cu o viteză mai mare decât cea a regenerării lor naturale, are un impact evident asupra florei și faunei planetei.

Când a fost creată pentru prima dată de Comitetul al doilea al Adunării Generale a ONU la sfârșitul anului 1993, 29 decembrie (data intrării în vigoare a Convenției privind diversitatea biologică), a fost desemnată Ziua Internațională a Diversității Biologice.

În decembrie 2000, Adunarea Generală a ONU a adoptat data de 22 mai ca BID, pentru a comemora adoptarea textului Convenției la 22 mai 1992 de către Actul final de la Nairobi al Conferinței pentru adoptarea textului convenit al Convenției privind diversitatea biologică. Acest lucru s-a făcut parțial pentru că a fost dificil pentru multe țări să planifice și să desfășoare sărbători adecvate pentru data de 29 decembrie, având în vedere numărul de sărbători care coincid în acea perioadă a anului.

Citește și: Acord istoric la COP15 pentru biodiversitate. Ce stabilește documentul și care sunt reacțiile oficialilor  
Infrastructura umană invadează cele mai importante situri pentru biodiversitate

spot_img

Ultimele știri