Asociatiile de proprietari: Auditul energetic este o masura birocratica

Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat considera ca certificarea energetica a locuintelor este o masura birocratica, avand in vedere ca majoritatea blocurilor din Romania au performante scazute si solicita in schimb grabirea reabilitarii termice a acestora si sesiuni de informare a proprietarilor pe tema reabilitarii si auditarii locuintelor, potrivit unui comunicat.

Declaratiile vin in contextul in care Ministerul Dezvoltarii lucreaza la un proiect care va introduce sanctiuni in cazul lipsei certificatului de performanta energetica. Astfel, tranzactiile efectuate in lipsa certificatului ar putea fi anulate.

Printre solicitarile Ligii Habitat se mai numara si stabilirea unui calendar de aplicare a legislatiei privind certificarea locuintelor, discutarea problemelor aparute in programul de reabilitare termica si imbunatatirea legislatiei, astfel incat aceasta sa tina cont si de solicitarile beneficiarilor.

“Nu intelegem utilitatea ca proprietarii sa mai cheltuiasca niste bani pe o hartie care sa confirme ceea ce cu totii stim deja: locuim in blocuri vechi, mari consumatoare de energie! Solicitam ca, dupa incheierea reabilitarii termice, sa se certifice intreaga cladire, asa cum permite de altfel directiva europeana, astfel incat rezultatul certificarii din punct de vedere energetic, dar mai ales costurile sa fie eficiente”, a declarat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat.

Acesta a adaugat ca o campanie de informare transparenta, cum este cazul bulinelor rosii pentru risc seismic, ar da mai multe rezultate decat impunerea unor cheltuieli nejustificate proprietarului.

Liga Habitat a mai facut referire si la legislatia privind cadastrul si intabularea, care nu se aplica nici astazi in totalitate, estimand o situatie similara si in cazul legii certificatului de performanta energetica.

Organizatia a propus si o serie de facilitati fiscale care ar trebui acordate proprietarilor pentru a stimula imbunatatirea locuintelor:

– Proprietarii care investesc in masuri de eficienta energetica, inclusiv in certificatul de performanta energetica al locuintei, sa beneficieze de deducere din impozitul pe venit pana la contravaloarea a 500 Euro/an si de deducere din impozitul pe proprietatea certificata pana la acoperirea costului certificatului;

– TVA 0% pentru lucrarile de reabilitare si pentru materialele de constructii folosite la reabilitare (in prezent, se inregistreaza situatia absurda in care lucrarile de reabilitare suportate din fonduri publice sunt supuse taxarii, cota contributiei din partea asociatiei echivaland cu valoarea TVA).

Citeste si EXCLUSIV GREEN REPORT: Este sau nu obligatoriu certificatul de performanta energetica?
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri