Asociatie de apa, constituita pentru accesarea de fonduri UE

S-a constituit Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara "Asociatia de Apa Sibiu", in vederea accesarii de fonduri structurale din partea Uniunii Europene pentru reabilitarea retelelor de apa, a anuntat primaria municipiului Sibiu.

"Prin constituirea Asociatiei de Apa Sibiu si prin desemnarea unui operator regional, membrii acestei Asociatii au sanse bune sa obtina fonduri structurale pentru a reabilita retelele de apa existente si pentru a le extinde. Municipalitatea Sibiu a inceput demersurile legale pentru a accede la aceste fonduri si speram sa cooptam in Asociatia de Apa Sibiu si alte unitati administrative din judet", a declarat primarul Klaus Johannis.

Pentru reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare, municipalitatea sibiana a inceput din anul 2007 demersurile pentru parcurgerea pasilor stipulati de institutiile europene pentru accesarea de fonduri pe Axa Prioritara 1 – POS Mediu.

Prima cerinta specificata este aceea de a se constitui un operator regional care sa administreze reteaua de apa si canalizare. Sibiul are avantajul de a avea deja un operator important pentru aceste servicii – SC Apa Canal SA – societate in subordinea Consiliului Local Sibiu. Astfel, la initiativa municipalitatii si a Consiliului Judetean Sibiu a fost constituita Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara, numita "Asociatia de Apa Sibiu".

Aceasta asociatie a fost legal constituita si inregistrata la Tribunalul Sibiu, membrii fondatori fiind urmatorii: Primaria Municipiului Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu, precum si primariile din Avrig, Ocna Sibiului, Cisnadie, Fagaras, Selimbar, Miercurea Sibiului, Sura Mica, Sadu, Poiana Sibiului, Pauca, Sura Mare, Loamnes, Vurpar, Ludos, Apoldu de Jos, Rasinari, Rosia, Jina, Slimnic si Marpod.

Anterior constituirii Asociatiei de Apa Sibiu, un consultant angajat de Ministerul Mediului a realizat deja un master plan care are in vedere situatia existenta a retelelor de apa si canalizare din intreg judetul Sibiu si care propune un plan de investitii in aceasta regiune pentru perioada 2008 – 2038. Investitiile au ca scop reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare.

In prezent, consultantul lucreaza la alcatuirea studiului de fezabilitate si a documentatiei tehnice pentru ca pana la finele acestui an acestea sa fie depuse in vederea obtinerii fondurilor structurale.

Urmatorul pas care trebuie parcurs de membrii Asociatiei de Apa Sibiu este acela de a delega SC Apa Canal SA Sibiu ca operator regional, delegare care trebuie aprobata de fiecare consiliu local in parte, in fiecare dintre unitatile administrative care au aderat la aceasta asociatie.

spot_img

Ultimele știri