Asociația Parcul Natural Văcărești este interesată să participe la procesul de selecție pentru administatorul Parcului Natural Văcărești, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, Cristian Marin, membru fondator al asociației.
Noi beneficiem și de expertiza necesară și de experiența acumulată în timp privind administrarea zonei”, a declarat Cristian Marin, care a participat în cadrul lansării expoziției caritabile de fotografii “Parcul Văcărești merită straie noi. Donează și tu!”
Până la selectarea administratorului, Administrația Națională “Apele Române” (ANAR), care conform legii adminsitrează această acumulare, trebuie să modifice statutul zonei din “acumulare în conservare” în “acumulare în rezervare cu statut de parc natural”. Totodată, responsabilitățile în ceea ce privește paza, supravegherea și igienizarea sunt preluate tot de către ANAR.
Zona naturală „Acumulare Văcărești” a fost declarată parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Văcărești”, și a fost instituit regimul de arie naturală protejată, conform unei hotărâri de Guvern, adoptată la începutul lunii mai 2016.
Strângerea de fonduri necesare conservării și promovării speciilor din Parcul Natural Văcărești
Centrul Comercial Sun Plaza, în parteneriat cu Asociația Parcul Natural Văcărești, organizează în perioada 18-28 august expoziția de fotografii “Parcul Văcărești merită straie noi. Donează și tu!”. Fotografiile sunt semnate de Helmut Ignat, iar scopul evenimentului este strângerea de fonduri necesare conservării și promovării speciilor din Parcul Natural Văcărești.
Zona naturală „Acumulare Văcărești”, localizată în apropierea Centrului Comercial Sun Plaza, a fost declarată parc natural și a dobândit statutul de arie naturală protejată în mai, 2016, printr-un act normativ al Guvernului emis ca urmare a procedurilor administrative și a campaniei de comunicare realizate și coordonate de Asociația Parcul Natural Văcărești.
Expoziția cuprinde fotografii realizate de-a lungul ultimilor ani de Helmut Ignat, membru fondator al Asociației Parcul Natural Văcărești. “Corcodelul cu gât negru”, “Vidra”, “Stârcul
pitic” și multe alte fotografii ale sale pot fi admirate la parterul Sun Plaza, între 18-28 august.
În ultimii ani, cât am urmărit păsările și animalele din parcul Văcărești, am avut ocazia să surprind câteva exemplare superbe. Ceea ce m-a fascinat, de fapt, a fost specificul acestui parc: în spatele blocurilor, ferit de agitația capitalei, se află un spațiu natural de o asemenea frumusețe! S-a format aici un adevărat ecosistem în care și-au găsit locul chiar și specii rare de păsări, protejate în România și Europa. Tocmai de aceea cred că zona merită toate eforturile noastre”, spune Helmut Ignat.
Fondurile sunt necesare protejării speciilor și habitatelor descoperite în Parcul Natural Văcărești, precum și dezvoltării unor programe de educație pentru natură, dedicate școlilor
și liceelor din zonă. Asociația Parcul Natural Văcărești, alături de organizatori, dezvăluie că în plan se află construirea unor trasee tematice,demararea unor proiecte de monitorizare a speciilor și
realizarea unor observatoare ornitologice, astfel încât cei care își doresc să cunoască mai multe despre ecosistemul descoperit aici să o facă în condiții optime.