Asociatia de Dezvoltare Durabila Pasul Bran-Rucar

Membrii consiliilor locale din Bran, Moeciu si Fundata si primarii localitatilor argesene Rucar si Dambovicioara au decis, joi, la Complexul Cheile Gradistei, constituirea Asociatiei de Dezvoltare Durabila "Pasul Bran-Rucar".

Potrivit primarului comunei Bran, Gheorghe Hermeneanu, scopul constituirii asociatiei este de a promova si sprijini dezvoltarea economica, sociala, culturala si ecologica, sub toate aspectele, a zonei Bran-Rucar, de a facilita cooperarea intre unitatile administrativ-teritoriale membre, protejarea eficienta a mediului, utilizarea rationala a rezervelor naturale, cresterea economica constanta, ocuparea fortei de munca din zona, identificarea unor oportunitati pentru sustinerea in comun a unor proiecte de dezvoltare necesare comunitatilor din Bran, Moeciu si Fundata avand in vedere amprenta turistica a celor trei localitati.

Zona Bran-Moeciu a cunoscut o dezvoltare rapida mai ales in ultimii ani cand in zona s-au construit numeroase pensiuni si minihoteluri care detin 15.000 de locuri de cazare si care atrag un numar foarte mare de turisti in zona, mai ales in perioada verii si a sarbatorilor de iarna.

Pentru limitarea numarului de constructii noi, primaria din Bran a fost nevoita sa puna restrictii la vanzarea terenurilor. Daca inainte se vindeau doar cativa zeci de metri patrati, pe care se construia imediat o pensiune, acum cine vrea teren in zona trebuie sa cumpere minimum 1.000 de metri patrati pentru o casa de vacanta si cel putin 2.000 de metri patrati pentru o pensiune.

Daca in urma cu 10 ani, in satul Predelut apartinator comunei Bran, unde s-a construit cel mai mult din intreaga comuna, un metru patrat de teren costa cinci euro acum se vinde cu 60 de euro. Numarul mare de constructii necesita si o dezvoltare rapida a infrastructurii si o retea de canalizare si alimentare cu apa extinsa.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri