Costul combustibilului, punctul vulnerabil al investițiilor în instalațiile pe biomasă

Investitorii din sectorul biomasei trebui să-și securizeze aprovizionarea cu combustibil pe termen lung pentru a putea accesa finanțările necesare, a declarat, joi, în cadrul Biomass, Biogas & Cogeneration Romania, Zoltan Nagy-Bege, membru al Comitetului de Reglementare di cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Particularitățile biomasei provin din costurile cu combustibilul, deoarece îngreunează planul de afaceri al investitorilor. Finanțatorii solicită pentru acest tip de investiții contracte pentru aprovizionarea cu combustilil pe termen lung, iar în aceste contracte trebuie să fie trecut și un preț. În România avem 70 MW pe biomasă și putem spune că nu prea avem o piață de biomasă, iar pe o astfel de piață e greu să ai contracte pe termen lung”, a spus Nagy.

Acesta a precizat că nici pe viitor sectorul biomasei nu se va confrunta cu reducerea numărului de certificate verzi.

Pe baza datelor din 2013 am constat că nu se întrunesc condițiile pentru supracompensare în niciunul dintre sectoarele regenerabilelor. În acest condiții nu am avut de ce să recomandăm reducerea numărului de certificate verzi începând cu 1 ianuarie 2015″, a mai spus Nagy.

Mihail Fâcă, secretar de stat în cadrul Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, a precizat că pentru a eficientiza investiția unei instalații de biomasă aceasta trebuie să se orienteze către cogenerare și nu energie electrică.

Cu toate că există puține investiții în domeniu acestea au pornit nu de la furnizarea de energie electrică, ci termică”, a spus Fâcă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri