VIDEO Artă din deșeuri de plastic, pentru mări și oceane mai curate

Zeci de tone de sticle, cutii, sacoșe și alte obiecte de plastic poluează acum apele lumii și amenintă cu dispariția multe din vietățile subacvatice.  În fiecare an se aruncă atât de mult plastic încât se poate înconjura suprafața Pământului de 4 ori. Se estimează că 8 milioane tone de plastic ajung în oceane.

 

Sursa: Washed Ashore Project
Sursa: Washed Ashore Project

Cum a apărut proiectul sculpturilor neobișnuite

Prin aceste sculpturi neconvenționale și avangardiste, unele chiar șocante, autorii proiectului trag un semnal de alarmă: Deșeurile de plastic ucid! Aveți grijă unde le aruncați!

Alarmați de pericolul reprezentat de deșeurile de plastic, fundația Washed Ashore Project s-a inspirat din fauna marină pentru realizarea obiectelor de artă. Fie că vorbim de pești, foci sau broaște țestoase, până acum au fost create aproape 70 de sculpturi care sunt expuse în diverse locuri din Statele Unite.

Sursa: Washed Ashore Project
Sursa: Washed Ashore Project
Sursa: Washed Ashore Project
Sursa: Washed Ashore Project
Sursa: Washed Ashore Project
Sursa: Washed Ashore Project

Proiectul a fost lansat în 2010 și de atunci au fost adunate aproape 20 de tone de deșeuri din plastic cu ajutorul voluntarilor. Artă pentru educarea oamenilor, în scopul conservării mediului înconjurător, este ideea care a mobilizat-o pe artista americană Angela Haseltine Pozzi.

” Într-o zi am văzut o bandă lungă de tot felul de deșeuri de plastic deversate pe plaja mea preferată. Pe plajă erau și mulți oameni care căutau și adunau scoici de -a lungul țărmului. Atunci mi-am zis: Acei oameni ar trebui mai bine să ridice gunoiul și resturile de plastic, în locul melcilor și scoicilor'”, a declarat Angela Haseltine Pozzi.

https://www.facebook.com/WashedAshore/videos/1173592636003887/

Deșeurile de plastic, un pericol real

Mii de păsări marine, foci și broaște țestoase mor în fiecare an după ce înghit sau se încâlcesc în obiecte de plastic. Există aproape 300 de specii care sunt amenințate din cauza deșeurilor de plastic.

Peștii din nordul oceanului Pacific înghit anual între 12.000 și 24.000 de tone de plastic, ceea ce le provoacă răni intestinale și chiar moartea. Broștele țestoase sunt printre cele mai expuse deoarece, atunci când sunt înfometate, confundă plasele de plastic cu meduzele

Sursa: Troy Mayne
Sursa: Troy Mayne

În cât timp se descompun deșeurile

 

Sursa: U.S. National Park Service
Sursa: U.S. National Park Service

Aproximativ 130 milioane de produse de plastic sunt fabricate anual în întreaga lume și mai puțin de 10% din ele ajung să fie reciclate.

Conform unui raport prezentat de World Economic Forum în 2014, dacă se păstrează volumul actual al producției de plastic, se așteaptă ca din punct de vedere al greutății, până în 2050 să existe mai mult plastic decât pești în oceanele lumii.

spot_img

Ultimele știri