România trebuie să încheie în regim de urgență armonizarea legilației cu Directiva 27/2o12 pentru eficiență energetică pentru a închide procedura de infrigement și a evita Curtea de Justiție a UE și sancțiunile financiare, a declarat, joi, în cadrul Forumului Român de Eficiență Energetică, Mirela Pleșca, director în cadrul Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE).
„Este o Directivă foarte complicată. În acest moment dacă ați citit pe pagina de internet a Comisiei Europene 27 din 28 de state membre au o procedură de infrigement în diferite stadii (cu excepția Maltei – n.r.). În cazul nostru s-a aplicat si avizul motivat. S-a lucrat la un proiect de lege care să armonizeze Directiva, în 2014, și a fost publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei. Ar trebui aprobat în regim de urgență pentru a închide această procedură de infigement împotriva României”, a spus Pleșca.
În aprilie 2015, Comisia Europeană a lansat procedura de infringement (aviz motivat) împotriva României, Austriei, Croației, Irlandei și Letoniei, întrucât aceste țări nu au asigurat transpunerea integrală a Directivei privind eficiența energetică.
În cadrul sistemelor de obligații în ceea ce privește eficiența energetică, întreprinderile trebuie să ia măsuri menite să asigure economii de energie la nivelul consumatorului final, de exemplu prin consiliere privind instalarea unei izolări termice mai bune sau prin oferirea de subvenții pentru înlocuirea ferestrelor vechi, cu pierderi mari de energie. Directiva trebuia să fie transpusă în legislația națională până la 5 iunie 2014.
În noiembrie 2014, Comisia a trimis un aviz motivat Bulgariei și Ungariei. În februarie 2015, au fost trimise avize motivate Greciei și Portugaliei. În martie 2015, Comisia a decis să trimită Ungaria în fața CJUE pentru sancțiuni financiare, deoarece nu a fost adoptată nicio măsură de transpunere.
Citește și:
ANRE: Industria a făcu cel mai mult din punctul de vedere al măsurilor de eficiență energetică
Dezvoltarea durabilă în sectorul energetic, dezbătută la Forumul Român de Eficiență Energetică 2015
ANRE vrea să schimbe comportamentul consumatorilor în privința măsurilor de eficiență energetică