Kogayon, o asociatie mica din comuna Costesti, judetul Valcea, a demonstrat in 2008 ca o mana de oameni pot rasturna deciziile autoritatilor prin multa ambitie si determinare.
Text de Loredana Pana
Prin campania „Stop Vanatorii in Parcuri Nationale”, Asociatia Kogayon i-a determinat pe deputati sa introduca in textul Legii vanatorii nr. 407/2006 amendamentele care prevad interdictia vanatorii in parcurile nationale din Romania. Pentru aceasta campanie, asociatia a primit trei premii in cadrul Galei Societatii Civile din 2009: Marele Premiul al Galei, premiul I la sectiunea Protectia Mediului si premiul I la sectiunea Buget/ Eficienta. Dragostea pentru munte, in special pentru masivul Buila-Vanturarita, l-a determinat pe Florin Stoican sa infiinteze acest ONG. Alaturi de el a adunat o echipa de 10 oameni care coordoneaza diverse activitati si 158 de voluntari, din care o parte sunt studenti ai unor facultati din domeniul stiintelor naturii din Bucuresti, iar o parte sunt localnici din zona Parcului National Buila-Vanturarita.
Cel mai mare proiect
Infiintarea Parcului National Buila- Vanturarita a fost cea mai mare realizare a ONG-ului. „Ne implicam activ in administrarea parcului. Pana acum am implementat 12 proiecte, in valoare de peste 250.000 euro”, spune Florin Stoican. Printre activitatile realizate de ONG se numara amenajarea infrastructurii turistice a parcului, programe de educatie ecologica prin organizarea unor tabere de vara si proiecte Junior Ranger, monitorizari, studii
si cercetari, intarirea capacitatii institutionale a administratiei parcului si instruirea personalului acesteia.
Planuri de viitor
Rezolvarea problemelor cu care se confrunta ariile protejate este principalul obiectiv al ONG-ului pentru anul 2010. „Vom continua proiectele in Parcul National Buila-Vanturarita, unde suntem coadministrator, si in Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor Costesti, ai carui custozi suntem. Vrem sa dezvoltam durabil regiunea parcului national. De asemenea, ne vom implica intr-o companie nationala pentru rezolvarea gravelor probleme cu care se confrunta ariile naturale protejate din Romania”, precizeaza Florin Stoican.